Dróntámadás ért egy földgázlelőhelyet az iraki Kurdisztánban

Dróntámadás érte az iraki Kurdisztán autonóm régióban lévő Khor Mor földgázlelőhelyet, a támadás következtében négy ember életét vesztette és több sebesült is van.

Az iraki államfő, Abdullatif Rasíd a közösségi médián keresztül fejezte ki az eseményt követően az elítélését, és arról is beszámolt, hogy a támadás következtében fennakadások keletkeztek a helyi áramszolgáltatásban, ami 2500 megawattal csökkentette az áramtermelést. Az üzemeltetők is megerősítették ezt az információt.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó iraki kurdisztáni miniszterelnök tanácsadója szerint a támadásban négy külföldi munkás vesztette életét, akik Jemenből érkeztek a régióba. A kurd regionális kormány is megerősítette ezt a sajnálatos tényt.

Jelenleg még nem vállalta senki a dróntámadás elkövetését.

A Khor Mor mellett a Chemchemal földgázmező is Irak két legnagyobb gázmezője közé tartozik, és mindkettő kitermelési jogait a Pearl konzorcium birtokolja, amely az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett Crescent Petroleum és a Dana Gas PJSC vállalatokat foglalja magába.

A helyreállítási munkálatok már folyamatban vannak a Khor Mor földgázlelőhelyen. Masrour Barzani, az iraki Kurdisztán miniszterelnöke szintén elítélte a támadást, és az amerikai külügyminisztérium is kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű támadások sértik Irak szuverenitását. Barzani pénteken kijelentette, hogy az energiaközpontok elleni támadások, amelyek milliók áramellátását biztosítják a Kurdisztáni Autonóm Régióban és az iraki tartományokban, védhetetlenek, és ezek a támadások háborús bűncselekménynek minősülnek.

Irakban a tavaly október óta tartó gázai háború kezdete óta gyakoriak lettek a drón- és rakétatámadások, amelyek fő célpontjai az Egyesült Államok vezette katonai koalíció csapatainak otthont adó bázisok voltak. Ezeket a támadásokat az Irán-barát Iraki Iszlám Ellenállás nevű síita milíciaszövetség vállalta magára.