Az elektromos cigaretta növelheti a szívelégtelenség kockázatát 

Egy új kutatás szerint az elektromos cigaretta használata jelentősen növelheti a szívelégtelenség kockázatát, még akkor is, ha valaki csak egyszer próbálja ki.

Az American College of Cardiology által végzett kutatás kimutatta, hogy az elektromos cigaretta használata 19 százalékkal növeli a szívelégtelenség kockázatát. A Femina hozzáteszi, hogy bár korábban is sejtették a kapcsolatot a vape és a szív-érrendszeri betegségek között, most már konkrét összefüggésre bukkantak.

A vizsgálat során több mint 17 ezer amerikai lakos egészségügyi adatait elemezték, és megállapították, hogy azoknál, akik valaha használtak e-cigarettát, még ha csak egyszer is, 19 százalékkal magasabb a szívelégtelenség kialakulásának esélye. Különösen a diasztolés szívelégtelenség kockázata emelkedik.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez, de már most fontos, hogy tájékoztassák a fogyasztókat: az e-cigarettázás nem biztonságosabb alternatíva a hagyományos dohánytermékekhez képest.