Az OpenAI eltávolítja a ChatGPT egyik hangját

Az OpenAI bejelentette, hogy eltávolítja a ChatGPT egyik beszédhangját, mivel az túlságosan hasonlított Scarlett Johansson színésznő hangjára, jelentette a BBC.

Az OpenAI, amely a mesterséges intelligencia terén élen jár, május közepén mutatta be legújabb modelljét, a GPT-4o-t, amely képes valós idejű, késleltetésmentes beszélgetésre nemcsak szöveg, hanem videók, képek és hangok alapján is. A cég azt is bejelentette, hogy a modell a következő hetekben lesz fokozatosan elérhető, és ellentétben a jelenlegi csúcsmodelljükkel, ingyenesen hozzáférhetővé teszik azt mindenki számára.

A ChatGPT új fejlesztéseit sokan hasonlították a 2013-as "A nő" (Her) című filmhez, amelyben Scarlett Johansson egy mesterséges intelligenciával rendelkező operációs rendszer hangját kölcsönözte, és amelybe a film egyik főszereplője, Joaquín Phoenix karaktere beleszeretett.

Az OpenAI szerint a ChatGPT hangjait gondosan választották ki egy öt hónapon átívelő folyamat során, amelyben szinkronszínészek, ügynökségek és castingosok is részt vettek. A vállalat hangsúlyozta, hogy a kérdéses hang egy színésznőé, és nem céljuk Johansson hangjának utánzása volt.

A BBC hozzáfűzi, hogy az OpenAI vezetője, Sam Altman a modell május 13-i bejelentésekor egy posztban utalt a "Her" film címére. Az OpenAI most azt közölte, hogy felfüggesztik az öt elérhető hang közül a "Sky" nevűt.