Táblagépen vezérlik az elavult szovjet repülőkön az amerikai fegyverzetet az ukrán pilóták

Az ukrán légierő a vietnámi háborúban kifejlesztett "vadászmenyét-küldetés" nevű amerikai taktikát alkalmazza az orosz invázióval szemben. Az elavult szovjet korszakból származó repülőgépeiket modern amerikai rakétákkal szerelték fel, amelyeket táblagépeken keresztül vezérelnek.

Az ukrán légierő pilótái közel repülnek az ellenséges vonalakhoz, hogy az orosz légvédelem radarjai betájolják őket, majd a radarhullámokat követve az Egyesült Államokban kifejlesztett High-speed Anti-Radiation Missiles (HARM) rakétákkal semmisítik meg azokat. Az amerikai légierő által kidolgozott csapdataktikát már 2022 közepe óta alkalmazzák, amikor az Egyesült Államok elkezdte Ukrajnát ellátni a HARM rakétákkal.

Az "vadászmenyét-küldetés" során az ukrán MiG-29-esek és Szu-27-esek HARM rakétákat lőnek ki az orosz radarokra, amelyeket az ellenséges légvédelem megsemmisítésére terveztek. A HARM rakéták, amelyeket korábban Líbiában, Irakban és a Jugoszlávia területén vívott háborúkban is használtak, most Ukrajnában kamatoztatják a tapasztalatokat.

A szovjet korszakból származó, elavult ukrán sugárhajtású gépek összeegyeztethetetlenségét iPadekkel oldották meg, amelyekkel a pilóták a nyugati fegyverzetet vezérlik. William LaPlante, az Egyesült Államok védelmi miniszterhelyettese szerint a fegyverzet átvétele után egy héttel már bevetésre repültek.

Az ukrán pilóták több mint száz HARM rakétát lőttek ki az orosz légvédelmi rendszerekre, amelyek kezdetben végzetesek voltak, de az orosz taktika módosulásával a rakéták inkább elfojtó szerepet töltenek be. A HARM-ok kikapcsolásra és költözésre késztetik az orosz radarokat, ami lehetővé teszi a HIMARS rakéta-sorozatvetők vagy a Storm Shadow rakéták bevetését.