A verőcei hajóbaleset után az érintett szállodahajó elhagyta az országot

Alig huszonnégy órával a verőcei hajóbaleset után az érintett szállodahajó, az MS Heidelberg már el is hagyhatta Magyarországot. A hajót a baleset után megvizsgálták és dokumentálták, így szabályosan távozhatott. A tragédia öt évvel a Hableány balesete után történt, és a hatóságok most öt embert keresnek.

A szombat esti verőcei hajóbalesetben részt vevő MS Heidelberg szállodahajó vasárnap este már újra útnak indult Komáromból, és hétfő dél környékén már Ausztriában járt, Bécs felé tartott. A hajó cseh kapitányát hétfőn vették őrizetbe a rendőrség, és gyanúsítottként ki is hallgatták kétrendbeli, halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása bűntett, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt. A balesetben egy motorcsónak szenvedett balesetet, amelyen nyolc személy tartózkodott; egyikük partra úszott, két holttestet találtak meg, és öt személyt még keresnek.

A közlekedési szakjogász, Borbély Zoltán szerint, ha a hajót megfelelően dokumentálták, nem szükséges lefoglalni. A hajó technikai eszközeit is megvizsgálták, és mivel a kapitány nem hivatkozott műszaki hibára, a hajó elhagyhatta a kikötőt. A kapitányok rendelkezésére álló technológia ellenére a Dunán manuális hajózás folyik, és a kapitányok felelőssége a biztonságos navigáció.

A cseh kapitány ellen halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása miatt indult eljárás, és halmazati büntetésül akár 4 és fél éves büntetésre is számíthat. Borbély Zoltán kiemelte, hogy a hajó utasainak felvételei és tanúvallomásai kulcsfontosságúak lehetnek a nyomozásban.

A verőcei tragédia szinte napra pontosan öt évvel a Hableány balesete után történt. A Hableányt elsüllyesztő Viking Sigyn kapitányát öt és fél év fegyházra ítélték, és a Viking Idun kapitánya továbbra is ártatlannak vallja magát. Borbély Zoltán szerint a két eset hasonló, de nem azonos, és a tanúvallomások fontosak lehetnek.

A rendőrség a Facebook-oldalán és honlapján közzétette az eltűntek fotóit: egy 18 és egy 28 éves nőt, valamint egy 19 éves, egy 30 éves és egy 39 éves férfit keresnek, akik közül kettő vezetékneve azonos. A Budapesti Rendőr-főkapitányság arra kéri az embereket, hogy amennyiben bármit észrevesznek, ami a balesettel összefüggésbe hozható, hívják azonnal a 112-t.

A tragédia két áldozatának édesanyja szerint két gyermekét vesztette el a balesetben, egy 39 éves fiát, Adriánt, és egy 20 éves lányát, Boglárkát, akiknek testét már megtalálták. A motorcsónak tulajdonosa, Adrián évekkel korábban szerezte hajóvezetői engedélyét, és barátai szerint nagyon komolyan vette a hajóvezetést. A kishajón egy buliból utazott haza egy társaság, és többen nyilatkozták, hogy este tíz után csattanást hallottak, és látták, ahogy a szállodahajó felkapcsolja a reflektorokat, de nem állt meg.

Szalma Botond, a MAHART egykori vezérigazgatója szerint nem lehet nem észrevenni egy ilyen balesetet, és kizártnak tartja, hogy a személyzet ne hallotta volna a csattanást. A Személyhajósok Szövetségének szóvivője szerint a kishajónak minden esetben ki kellett volna kerülnie a nagyobb hajót.

A Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat tájékoztatása szerint ők Verőce és Megyeri híd közötti szakaszon keresik a még eltűnt öt személyt, míg a teljes kutatás kiterjed a Duna szigetszentmiklósi szakaszáig, ahol a tűzoltók folytatják speciális eszközökkel a kutatást. A BRFK legutóbb délután hat óra körül posztolt a helikopterrel, motorcsónakkal folyó mentésről képeket, és egy rövid szöveget: „Nem adjuk fel! Nem adhatjuk fel! Meg kell találnunk őket! Haza kell vinnünk őket!”.