Megszólalt Orbán Viktor, Irán népének üzent

Orbán Viktor miniszterelnök részvétét fejezte ki Ebrahim Raisz iráni elnök és Hosszein Amir-Abdollahin külügyminiszter tragikus halála kapcsán.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután nyilvánosan fejezte ki részvétét Ebrahim Raisz iráni elnök és Hosszein Amir-Abdollahin külügyminiszter halála után. "Szeretném kifejezni legmélyebb részvétemet az iráni népnek a tragikus baleset miatt, amely Ebrahim Raiszi és Hosszein Amir-Abdollahin külügyminiszter életét követelte. Gondolataink és imáink Irán népével vannak" – közölte a miniszterelnök.

Az Indexen megjelent beszámoló szerint Ebrahim Raiszi iráni elnök hétfőn kora reggel vesztette életét egy helikopter-balesetben, amely vasárnap történt. A gép roncsait megtalálták, de túlélőket nem, így a vele utazó Hosszein Amir-Abdollahin iráni külügyminiszter is életét vesztette.

Az IRNA állami hírügynökség információi alapján a balesetben több magas rangú személy is meghalt, köztük Mohammed Ali Ale-Hashem ajatollah, Tabriz városának pénteki imádságának imámja és Malek Rahmati tábornok, Kelet-Azerbajdzsán iráni tartományának kormányzója.

A tragédia akkor történt, amikor a helikopter sűrű ködben haladt át hegyvidéki terepen, és egy hegycsúcsnak csapódott. Az IRNA hírügynökség szerint Raiszi egy amerikai gyártmányú Bell 212-es helikopterrel repült, és korábban a heves esőzés és viharos szél miatt kemény leszállást hajtott végre. A Business Insider cikke szerint a helikopter kényszerleszállást hajtott végre, és a mentőalakulatok órákon át nem tudták megkezdeni a mentést az erős köd és a rossz időjárás miatt.

Az IRNA beszámolója szerint a helikopter lezuhanásához „műszaki hiba” vezetett, és a Bell 212-es típusú helikoptereket már 1998 óta nem gyártották, így az alkatrészek beszerzése és a karbantartás is problémás lehetett. Irán volt külügyminisztere, Mohammad Dzsavád Zaríf szerint az esethez hozzájárult, hogy Washington számos szankciót hozott meg a perzsa ország ellen, így helikoptereket sem tudtak vásárolni.

A nemzetközi politikai élet szereplői folyamatosan fejezik ki részvétüket. Vlagyimir Putyin orosz államfő is mély részvétét nyilvánította, és telefonon beszélt Mohamad Mokber ügyvezető iráni elnökkel, aki Raiszi halála után átveszi az ország vezetését ügyvivő elnökként.