Tanzániában az albínó emberek élete veszélyben

Tanzániában az albínó emberek évtizedek óta rettegésben élnek, mivel nem csak a megkülönböztetéssel kell szembenézniük, hanem az emberkereskedők és gyilkosok által is fenyegetve vannak.

A kuruzslók által keresett albínó emberek szerveit és testrészeit szerencsét hozó bájitalok és talizmánok készítésére használják fel. Emiatt bűnszövetkezetek alakultak ki, amelyek emberrablásokkal és emberkereskéssel foglalkoznak. Az albínók gyakran szembesülnek a közösségük és saját családjuk általi kiközösítéssel is, ami tovább súlyosbítja helyzetüket. A tanzániai kormány azonban létrehozott menedékhelyeket a védelmük érdekében.

Az albinizmus egy genetikai betegség, amely a melanin pigment hiányából ered, és ez fehér bőrt, hajat és szemeket eredményez. Az albínók különösen érzékenyek a napfényre, ami könnyen bőrrákhoz vezethet, és látási problémákat is okozhat.

Muluka-Anne Miti-Drummond, az ENSZ szakértője szerint az albinizmusban szenvedő afrikai emberek elleni támadások és emberrablások száma növekedett az elmúlt években. Az egyik legborzalmasabb esetben egy gyermek holttestét dobták folyóba, miután rituális célból eltávolították a szemeit és szerveit.

Afrikában az albínók gyakran hátrányos megkülönböztetés és babonák áldozatai lesznek. A "fehér" gyermek megbélyegzést jelenthet a család számára, és gyakran kevesebb gondoskodást kapnak, nem részesülnek oktatásban, vagy akár rituális áldozatnak is felajánlhatják őket.

Tanzániában, ahol a világ egyik legnagyobb albínó populációja él, az albínók aránya egy az 1400-hoz, míg más afrikai régiókban ez az arány 15 000 emberből egy. Az albínó emberek bőrében kevés vagy egyáltalán nincs melanin, ami fokozottan sebezhetővé teszi őket a nap káros hatásaival szemben.