Zelenszkij menesztette az Ukrán Állambiztonsági Hivatal vezetőjét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kiadott rendeletével menesztette Szerhij Rugyot, az Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) vezetőjét, aki az állami tisztségviselők, köztük az elnök személyi védelmét is ellátta.

A döntés hátteréről Zelenszkij nem nyilatkozott. Rugy 2019 óta töltötte be ezt a pozíciót. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztet arra, hogy két nappal korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) és a kémelhárítás közölte, hogy megakadályoztak több, Zelenszkij és más magas rangú ukrán politikai és katonai vezetők elleni merényletkísérletet, amelyeket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) szervezett meg.

Az SzBU információi szerint a merénylők Oroszország közvetlen utasítására cselekedtek, és a támadásokat még Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatása előtt tervezték végrehajtani.

A szakszolgálatok felfedték az állambiztonsági hivatal két ezredesének érintettségét, akiket az FSzB beszervezett, és a nyomozás szerint ők voltak azok, akiket a merényletek elkövetésére kijelöltek. A két tisztet hazaárulás és terrortámadás elkövetésében való közreműködés miatt letartóztatták.