CIA igazgatója és izraeli delegáció távozása Kairóból a rafahi támadás miatt

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns és az izraeli delegáció is elhagyta Kairót a gázai tűzszünet és túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások felfüggesztése után, amelyet a Hamász jelentett be Izrael rafahi támadása miatt, értesült a Reuters két egyiptomi biztonsági forrásra hivatkozva.

William Burns szerdán zárt ajtók mögött tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, ahol a tűzszüneti tárgyalások is napirendre kerültek. A kairói tárgyalásokon egy kompromisszumos javaslat került előterjesztésre, amely egy hathetes tűzszünet alatt a Hamász 40 túsz elengedését javasolta 900 palesztin, köztük 100 életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt fogoly szabadságáért cserébe. Emellett Izrael hozzájárulna 150 ezer palesztin Gázai övezet északi részébe történő visszatéréséhez. A tárgyalásokat amerikai, katari és egyiptomi közvetítők segítették.

A Hamász egy tartós tűzszünetet szeretne, melynek keretében az izraeli hadsereg kivonulna az övezetből, míg az izraeli kormány egy ideiglenes tűzszünetet preferál, fenntartva a lehetőséget a hadműveletek folytatására egy határozott idejű fegyvernyugvás után. Azonban a Hamász felfüggesztette a tárgyalásokat, miután Izrael elindította szárazföldi támadását a Gázai övezet déli határán található Rafah városa ellen.

A Fehér Ház szóvivője, Karinne Jean-Pierre optimizmusát fejezte ki a Kairóban folyó tűzszüneti tárgyalásokkal kapcsolatban, kiemelve, hogy a két fél közötti nézetkülönbségek áthidalhatók, bár a tárgyalások jelenleg felfüggesztve vannak. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a kongresszusban tartott meghallgatáson elismerte, hogy az Egyesült Államok felfüggesztett egy Izraelnek szánt bombaszállítmányt.

A Hamász politikai irodájának egyik tagja, Izzat ar-Risek szerint a tárgyalások felfüggesztése Izrael támadása miatt történt. A Hamász továbbra is érdekelt a tárgyalások folytatásában, és a szervezet továbbra is jó kiindulópontnak tartja a közvetítők tűzszüneti javaslatát. A Hamász fegyveresei még mindig 132 olyan izraelit tartanak fogva a Gázai övezetben, akit tavaly október 7-i terrortámadásuk alkalmával túsznak elhurcoltak oda, és nem lehet tudni, hogy mind a 132-en életben vannak-e.

Az Egyesült Államok reméli, hogy Izrael nem hoz olyan döntést, amelynek nyomán bizonyos amerikai biztonsági támogatásokat le kellene állítani - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby. Az Egyesült Államok nyilvánosan és magánúton is világosan Izrael tudtára adta, hogy milyen következményekkel járna egy nagyszabású hadművelet a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában. Kirby hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítja azokat a támogatásokat Izrael számára, amelyek az önvédelemhez szükségesek minden ellenségével szemben, a Hamászt is beleértve. Beszámolt arról is, hogy a korábban tett bejelentés szerint nagy robbanótöltetű bombák szállítását az Egyesült Államok már felfüggesztette az Izraellel folytatott azon tárgyalások idejére, amelyek ezen romboló eszközök sűrűn lakott térségekben való felhasználásáról szólnak. Lloyd Austin védelmi miniszter szerdán erősítette meg, hogy az Egyesült Államok összesen 2500 darab 1000 és 250 kilogrammos bombát nem szállít le, de egyelőre ezek sorsáról végső döntés nincs.

Joe Biden elnök a CNN hírtelevíziónak adott interjúban közölte, hogy a Rafahban tervezett izraeli művelet miatt katonai támogatásokat állíthat le. Az elnök nyilatkozatát republikánus politikusok széles köre élesen bírálta, köztük a kongresszus republikánus vezetői. Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok attól az Izraeltől vonná meg segítséget, amely tavaly októberben története legsúlyosabb terrortámadását szenvedte el attól Hamásztól, amelyet katonai akcióval akar megsemmisíteni. A korábbi elnök szerint ezzel Joe Biden a "terroristák oldalára állt". Bernie Sanders, Vermont független szenátora aggodalmát fejezte ki, hogy Joe Biden elnök hogyan kezeli az Izrael és Hamász közötti gázai konfliktust, ami negatívan befolyásolhatja Biden esélyeit a novemberi választásokon, különösen a fiatal és progresszív szavazók körében.