2025-ös szent év kezdete és programjai

A katolikus egyház által 2025-re meghirdetett szent év idén december 24-én veszi kezdetét a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitásával, és 2026. január 6-ig tart - jelentette be Ferenc pápa a szent évre vonatkozó bulla közzétételével csütörtökön.

A hagyományoknak megfelelően a szent év a római bazilikák szent kapuinak megnyitásával kezdődik. Ezek az ajtók normális esetben zárva vannak, és csak a szent év elején nyitják meg őket a pápa által. A zarándokok ezen kapukon keresztül lépnek be a bazilikákba.

A 2025-ös szent év programja a következőképpen alakul: a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitása december 24-én történik, majd a lateráni Szent János-bazilika szent kapuját december 29-én nyitják meg. 2025. január 1-jén a Santa Maria Maggiore-bazilika, január 5-én pedig a Szent Pál-bazilika szent kapuja következik. A zárás 2025. december 28-án, illetve a Szent Péter-bazilika esetében 2026. január 6-án lesz.

A szent évet megnyitó ünnepélyes misét a világ egyházmegyéiben december 29-én tartják, a zárószertartást pedig a következő év december 28-án.

A "Spes non confundit" (A remény nem okoz csalódást) című bulla közzétételével Ferenc pápa hivatalosan is bejelentette a szent év kezdeti és zárási dátumait, valamint az egyházi év kiemelt témáit. A dokumentumot a Szent Péter-bazilika előcsarnokában, a még zárva tartó szent kapunál olvasták fel.

A szent év központi üzenete a remény lesz, amelyet az emberiségnek a jelenlegi korban kell megtalálnia. Ferenc pápa a békét emelte ki, mint a remény egyik legfontosabb elemét, és a nemzetközi közösség elkötelezettségét szorgalmazta a tartós béke érdekében.

A pápa felvetette a fegyvergyártásra költött források átcsoportosítását, egy nemzetközi alap létrehozását javasolta az éhezés elleni küzdelemre. A gyermekáldás iránti vágyat is kiemelte, arra ösztönözve az államokat, hogy támogassák a fiatalokat ebben.

A hátrányos helyzetű emberek, mint a rabok, a betegek, a fiatalok, a migránsok, az idősek és a szegények számára is reményt sürgetett. A pápa különös figyelmet fordított a szegények helyzetére, hangsúlyozva, hogy a világ forrásainak jelentős részét fegyverkezésre fordítják, miközben sokan szegénységben élnek.

Ferenc pápa emlékeztetett arra is, hogy 2025-ben lesz a nikaiai zsinat ezerhétszázadik évfordulója, amely jelentős esemény a kereszténység történetében. Az első szent évet 1300-ban VIII. Bonifác pápa hirdette meg, és azóta minden huszonötödik évben megismétlik. A szent év során a hívek bizonyos feltételek mellett teljes búcsút nyerhetnek.