Kína szerint veszélyes üzeneteket küldött a tajvani elnök

Tajvan elnöke, Laj Csing-tö "veszélyes jelzéseket" küldött beiktatási beszédében, amelyek a béke és a stabilitás aláásására törekednek - közölte Kína Tajvan-ügyi hivatala.

A hivatal szóvivője szerint az elnök "makacsul ragaszkodott" Tajvan függetlenségéhez, támogatta a szeparatizmust, és a Tajvani-szoroson átívelő konfrontációra buzdított. Azt is egyértelművé tette, hogy függetlenségi törekvéseit külföldi támogatással és erőszak alkalmazásával kívánja elérni. A szóvivő hangsúlyozta, hogy Tajvan Kína elidegeníthetetlen része, és a sziget függetlensége nem egyeztethető össze a Tajvani-szoroson átívelő békével. "Soha nem fogunk eltűrni semmilyen függetlenségre törekvő, szeparatista cselekedetet" - írta, hozzátéve, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldala az egyetlen Kína része, függetlenül attól, hogy milyen helyzet alakul ki Tajvanon, vagy kit választanak regionális vezetőnek.

Vang Ven-pin, Kína külügyi szóvivője a tajvani függetlenségi törekvéseket "zsákutcának" nevezte, és kijelentette, hogy "nem számít, minek álcázzák, a tajvani függetlenség és elszakadás kudarcra van ítélve".

Laj Csing-tö, Tajvan új elnöke, a tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangsúlyozta beiktatási beszédében, a békét az egyetlen lehetséges útnak nevezve. Felszólította Kínát, hogy hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel. A januárban megválasztott elnök több alkalommal is tárgyalásokat javasolt, de Kína ezt rendre elutasította, hangsúlyozva, hogy párbeszéd csak akkor kezdődhet meg a felek között, ha mindenki elfogadja, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldala egyetlen Kína része.

A beiktatási ünnepségen Laj Csing-tö függetlenségpárti, de már kevésbé harcos hangvételű beszédet mondott, hangsúlyozva, hogy Tajvan a vezetése alatt tovább fogja erősíteni az önvédelmi-katonai erejét, és törekedni fog a diplomáciai kapcsolatok fejlesztésére a demokratikus országokkal, de Kínával is a béke megtartásán dolgozna, és egy stabil, kiszámítható kapcsolatot szeretne.

Az ünnepség színes kavalkádja Tajvan sokszínűségét és különféle kisebbségeinek kultúráját jelenítette meg, ami az identitását kereső Tajvan multikulturális irányba mozdulását mutatja. Az elnöki beiktatások történetében először megjelenő kisebbségi és népi kultúrák színei és motívumai újításnak számítanak, és jól illusztrálják a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) vezetésével történő változásokat.

Tajvanon belül az új elnöknek számos gazdasági, belpolitikai és kulturális-történelmi feszültséget is kezelnie kell. A parlament funkcióját betöltő törvényhozó jüanban a DPP kisebbségbe szorult, és az ellenzéki pártok, mint a Tajvani Néppárt (TPP) és a Kuomintang (KMT), próbálják az új elnök mozgásterét leszűkíteni. A tajvani társadalom egy része a mai napig nincs tisztában azzal, hogy a KMT mennyire súlyos jogsértéseket követett el, és a szembenézéshez a gyakorlatilag országalapítóként tisztelt Csang Kaj-sek szerepét is gyökeresen át kellene értékelni.