Gulyás Gergely a váratlan adatok hátteréről beszélt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Kormányinfón ismertette, hogy mi áll az államháztartási hiány csökkenése mögött, és kitért a kormányzati célkitűzések tarthatóságára is.

A szerdai kormányülést követően tartott sajtótájékoztatón Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a kormányzati célkitűzések tarthatóak, és ennek eredményeképpen az idén a GDP-arányos hiány 4,5 százalékos, jövőre 3,7, míg 2026-ban 2,9 százalék lesz.

A miniszter említést tett Hszi Csin-ping budapesti látogatásáról is, jelezve, hogy konkrét megállapodásokról fognak bejelentést tenni a kínai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman a kínai kapcsolatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy senki nem mondja, hogy Magyarország ne üzleteljen Kínával, de a pekingi kapcsolatok építésének módja, és a problémás kínai technológia használata a kritikus infrastruktúrában aggodalmakat vet fel a szövetségesek biztonságát illetően.

Gulyás Gergely kifejtette, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij közötti tegnapi telefonbeszélgetés után nehéz elképzelni egy olyan békecsúcsot, ahol a háborúzó felek nincsenek jelen. Az amerikai nagykövet, David Pressman a telefonbeszélgetést pozitív előrelépésnek nevezte. A magyar miniszterelnök azonban kerüli a személyes találkozót Zelenszkijjel, és a szerdai beszélgetés pontos témáiról keveset tudni, de Zelenszkij meghívta Orbánt a június 15-16-án Svájcban megrendezésre kerülő globális ukrán békecsúcsra.

Az államháztartási hiány csökkenésével kapcsolatban a miniszter az Economx kérdésére úgy válaszolt, hogy a kiadások csökkentése helyett a bevételek növekedése áll a jelenség hátterében.

A NEAK adatai szerint jelenleg 47 ezren várnak tervezett műtétre, ami több, mint a tavalyi 40 ezer. A miniszter szerint nemzetközi összehasonlításban ez nem számít rossz helyzetnek. Gulyás Gergely hozzátette, hogy három műtéti típusnál – szürkehályog, csípőműtét és gerincstabilizáló műtétek – van több mint 60 napos várakozási idő, és a kormány azon dolgozik, hogy ezek a várólisták csökkenjenek.

Végül a miniszter megjegyezte, hogy az első három hónap adatai alapján nem látják szükségesnek a költségvetés módosítását, de az első fél év eredményeinek kivárása szükséges. Nagyobb beavatkozásra azonban valószínűleg nem lesz szükség.