Így menekíthetnek át milliárdokat - titokztos alapítványokra bukkantunk

A vagyonkezelő alapítványok egyre népszerűbbek Magyarországon, mivel lehetővé teszik a családi vagyon generációkon átívelő megőrzését és növelését. Az Indexnek nyilatkozó Magyar Csaba, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója és okleveles adószakértő szerint ezek az alapítványok jelentős változásokon mentek keresztül az elmúlt években, amelyek még vonzóbbá tették őket a vagyontervezés szempontjából.

Az alapítványok nem új keletűek, de a 2013-as új Polgári Törvénykönyv óta már nemcsak közérdekű, hanem magáncélokra is létrehozhatók. A 2019-es jogszabályváltozások lehetővé tették, hogy az alapítványok üzleti tevékenységet is folytathassanak, és az alapítók is lehetnek kedvezményezettek. A vagyonkezelő alapítványok alapító okirata akár végrendeletként is funkcionálhat, így a vagyon átadása halál esetén is zökkenőmentesen történhet.

A vagyonkezelő alapítványoknál a bejegyzéskor az alapító átad egy vagyont, amelynek értéke legalább 600 millió forint kell hogy legyen. Az alapítványoknak kötelező könyvvizsgálót és vagyonellenőrt, vagy felügyelő bizottságot kijelölniük. A vagyonkezelő alapítványok esetében a tulajdonjog átszáll az alapítványra, így az alapító már nem, a kedvezményezett pedig még nem tulajdonos, ami védelmet nyújthat például válás esetén.

A pénzmosás elleni törvény értelmében az alapítvány tényleges tulajdonosa az a természetes személy, aki a vagyon legalább 25 százalékának a kedvezményezettje, vagy aki meghatározó befolyást gyakorol a vagyon felett. Az alapítványok és a bizalmi vagyonkezelés hasonló funkciókat töltenek be, de eltérőek a bejegyzési és a működési szabályaik.

Az adózás terén az alapítói vagyon átadása mentes az ajándékozási illeték alól. A vagyonkezelő alapítvány társasági adó és iparűzési adó alanya, de bizonyos esetekben mentesülhet az adó alól. A tőke kiadásakor az alapítványt "áttetszőnek" kell tekinteni, így a kedvezményezett közvetlenül a vagyonrendelőtől szerezte volna meg a vagyont. A hozamok osztaléknak minősülnek, és az általános szabályok szerint adókötelesek. A vagyonkezelő alapítvány tartós befektetési szerződést is köthet, és a befektetések hozama 5 év után adómentessé válhat.