Az Eurovíziós Dalfesztivál botránya: Izraeli énekesnőt fütyültek ki a próbán

Az Eurovíziós Dalfesztivál körüli feszültség egyre növekszik, miután az izraeli énekesnőt, Eden Golant kifütyülték a svédországi Malmöben tartott próbán.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál előtti főpróbán durva fogadtatásban részesült az izraeli énekesnő, Eden Golan. A gázai háború ellenére Izrael nem került kizárásra a versenyből, ami számos ember haragját kiváltotta. A keddi elődöntő során Eric Saade vendégelőadó palesztin kendővel a csuklóján lépett színpadra, ami további felháborodást váltott ki, hiszen a szervezők korábban megtiltották a palesztin zászlók és szimbólumok használatát. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége elítélte az énekest, és az Eurovízió közösségi oldalairól eltávolították az előadás felvételeit.

A 2024-es Eurovíziós Dalfesztivált Malmöben rendezik meg, és bár Eden Golan a zavargások miatt alig hagyta el a szállodát, a próbákon mégis részt vett. A csütörtöki elődöntő előtt szerda este a ruhapróbás fellépését adta elő stúdió közönség előtt, ahol a felvételek tanúsága szerint a közönség dühöngése és kifütyülése hallható volt, miközben az énekesnő a színpadon állt. Az események arra utalnak, hogy a helyszínen lévők nem kívánnak visszafogni az érzéseiket.

Az Eurovíziós Dalfesztivál izraeli versenyzője, Eden Golan, aki a Hurricane című dallal indult, némi ellenszenvvel találkozott az esemény május 7-én tartott első estéjén. Az országot majdhogynem kitiltották a rendezvényről, ahogy Eden Golan dala kapcsán is voltak aggályok korábban. Egy Finnország és Izland által kezdeményezett petícióval ki akarták tiltani Izraelt a versenyről a palesztin-izraeli konfliktusban elkövetett háborús bűneikre hivatkozva. Az Eurovízió szervezői azonban ellenálltak az Izrael kizárására irányuló felhívásoknak.

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői kijelentették, hogy lehetővé teszik a „békés” tiltakozást, és támogatják az emberek jogát, hogy kifejezzék nézeteiket és véleményüket. Az izraeli versenyzőt halálos fenyegetések is érték a héten, az Eurovíziós Dalfesztivál kezdete előtt. A fenyegetések miatt csapata úgy döntött, nem hagyhatja el a szállodai szobáját, Izrael pedig panaszt tett az Európai Műsorsugárzók Uniójánál (EBU) a főpróbán történtek miatt, és arra kérték a szervezetet, ne hagyják, hogy ez megismétlődhessen.

Az Eurovíziós Dalfesztiválnak helyt adó Malmöben csütörtökön már erős rendőri jelenlét volt, ugyanis a verseny miatt sok tüntető van jelen az utcákon. A szervezők leszögezték, az Eurovíziós Dalfesztivál politikamentes esemény, “amely a zene révén egyesíti a világot”, és Izrael is indulhat a megmérettetésen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2021-ben Fehéroroszország, egy évvel később pedig Oroszország nem vehetett részt a versenyen az EBU döntése miatt.