Putyin: Senki sem fenyegethet meg minket

A moszkvai Vörös téren tartott katonai díszszemlén Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy senki sem fenyegetheti meg a világ legnagyobb atomhatalmát, és az orosz hadászati erők állandó harckészültségben állnak. Putyin a Nyugatot vádolta a globális konfliktus kockáztatásával, és hangsúlyozta, hogy Oroszország mindent megtesz a globális összecsapás megakadályozásáért. Az orosz elnök szerint a revansizmus és a történelem megcsúfolása, valamint a nácizmus igazolása a nyugati elit politikájának részét képezi, és a Nyugat elfelejteni kívánja a múlt tanulságait. Putyin emlékeztetett arra, hogy Oroszország tisztelettel adózik a Hitler-ellenes koalíció minden katonájának bátorsága előtt, és soha nem felejti el a közös harcot és a szövetség hagyományait a nácizmus elleni küzdelemben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben hasonlította össze az ukránok náci Németország elleni harcát a jelenlegi orosz agresszióval szembeni védekezéssel. Zelenszkij szerint az ukránok ma ismét szembeszállnak a gonosz újjászületett formájával, amely meg akarja semmisíteni őket. Zelenszkij nemrégiben leváltotta a személyi védelmét is ellátó Ukrán Állambiztonsági Hivatal vezetőjét, Szerhij Rugyot, aki 2019 óta vezette a hivatalt, bár a döntést nem indokolta. Az Ukrajinszka Pravda szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a kémelhárítás nemrég leleplezte az állambiztonsági hivatal két ezredesét, akiket az orosz FSZB beszervezett egy merényletkísérlet végrehajtására Zelenszkij és más magas rangú ukrán vezetők ellen.

Belarusz is részt vesz az orosz taktikai nukleáris fegyverekkel kapcsolatos hadgyakorlat második szakaszában. Putyin elmondta, hogy Belarusz területén nem állomásoznak stratégiai nukleáris fegyverek, de a fehérorosz elnök kérésére részt vehetnek a gyakorlat egyik szakaszában. Az orosz védelmi minisztérium szerint a hadgyakorlat célja a reagálási készség fenntartása és az orosz állami területi integritás biztosítása, valamint válasz a Nyugat provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire.

Moszkva 2023-ban taktikai atomfegyvereket telepített Belaruszba, miközben az Egyesült Államok a Nuclear Sharing program keretében atomfegyvereket helyezett el olyan NATO-országokban, amelyek korábban nem rendelkeztek ilyenekkel. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes figyelmeztette az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy a feszültség eszkalálódása miatt Oroszország kénytelen lesz megerősíteni nukleáris elrettentő intézkedéseit.

Ukrán dróntámadás érte a Gazprom Neftehim Szalavat orosz petrolkémiai vállalat baskíriai finomítóját, ami jelentős kihívást jelent az orosz légvédelem számára. Az Ukrajinszka Pravda forrásai szerint az ukrán drón az eddigi abszolút rekordot jelentő 1500 kilométert repült, ami ha igaz, óriási arcvesztést jelent Oroszország számára. A drónt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) indította, és a támadás során a létesítmény egy krakkoló egységét találta el, füstöt okozva a helyszínen. A Gazprom Neftehim Szalavat az egyik legnagyobb orosz olajfinomító és petrolkémiai termelő vállalat, és a támadás a magyar idő szerint délelőtt 10 órakor történt, amiről először Baskíria kormányzója, Radij Habirov számolt be. Csütörtökre virradóra két orosz olajtárolót szintén ukrán dróntámadás ért az Ukrajnához közeli Krasznodari területen, az Anapa melletti Jurovka faluban, amelyeket az SZBU szerint azért támadtak meg, mert ezekből a Krímben lévő orosz csapatokat látják el üzemanyaggal.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az ukrán szakszolgálatok az esetek zömében hivatalosan nem kommentálják az orosz hadiipari komplexum és a védelmi ipart tápláló oroszországi létesítmények elleni dróntámadásokat, de az SZBU és a katonai hírszerzés többször is hangsúlyozta, hogy ezek legitim célpontok, mivel Ukrajna az ellene tíz éve indított háborúban erőfölénnyel rendelkező agresszor országgal áll szemben.

Nazar Volosin, a keleti országrészben harcoló Horticja hadműveleti és stratégiai csapatcsoport szóvivője egy csütörtöki tévéműsorban elmondta, hogy katonáik megsemmisítették az orosz támadócsoportok egy részét, amiknek sikerült benyomulniuk egy üzembe a donyecki régióban, Krasznohorivka városában. Az orosz veszteség mértékéről nem ejtett szót. Az ukrán erők visszatartják az orosz csapatok előrenyomulását Krasznohorivkában és környékén, ahol heves harcok dúlnak.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról számolt be, hogy az éjjel az ukrán légvédelem 17 Sahid csapásmérő drónt semmisített meg Odessza térségében abból a húszból, amivel Oroszország Ukrajnát támadta.

Az ukrán vezérkar friss harctéri helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelíthette a 479 ezer főt. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 11 orosz harckocsit, 23 tüzérségi meg egy légvédelmi rendszert és 47 drónt.