EP-választási kampány: Közszolgálati műsoridő elosztása, szavazólapok jóváhagyása és pénzbírságok

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése értelmében az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán listát állító pártok összesen 300 perc politikai reklámot közölhetnek a köztévében.

A választási eljárásról szóló törvény alapján a kampányidőszakban a listát állító jelölőszervezetek számára biztosított műsoridő mértéke 300 perc. Az NVB csütörtöki ülésén határozott arról, hogy ezt az időt hogyan osztják el a pártok között.

A választásra tizenegy listát vett nyilvántartásba az NVB, amelyek között megtalálható a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt, a Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd – a Zöldek Pártja, a Jobbik – Konzervatívok, és több más jelölőszervezet is.

Minden egyes listát állító jelölőszervezet 27 perc 16,3 másodpercnyi időtartamra számíthat a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által üzemeltetett, legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal rendelkező médiaszolgáltatásban, ami magában foglalja a rádió és televízió adásait.

A Nemzeti Választási Bizottság határozata ellen a jelölőszervezetek három napon belül nyújthatnak be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához.

Az NVB a szavazólapok adattartalmát is jóváhagyta, amelyek a listák nevét az NVB által kisorsolt sorrendben tartalmazzák. A szavazólapokon a következő sorrendben szerepelnek a listák:

  1. Megoldás Mozgalom
  2. LMP – Magyarország Zöld Pártja
  3. Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd -ZÖLDEK
  4. Második Reformkor Párt
  5. Mindenki Magyarországa Néppárt
  6. Momentum Mozgalom
  7. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt
  8. Jobbik – Konzervatívok
  9. Tisztelet és Szabadság Párt
  10. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  11. Mi Hazánk Mozgalom.

A hosszúkás, 530× milliméteres szavazólapon egy sorban szerepel a 11 lista, és két külön szavazólapot hagytak jóvá: egyet a magyarországi és a külképviseleti szavazáshoz, valamint egy másikat a levélben szavazáshoz. A szavazólapokon fel van tüntetve a választás megnevezése, a szavazás napja (június 9.), és az is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni. A szavazólap tartalmazza a lista sorszámát, a jelölőszervezet logóját, a szavazásra szolgáló kört, a lista rövid és teljes nevét, valamint a lista első öt jelöltjének a nevét.

Az NVB összesen 4 027 000 magyar forint pénzbírságot szabott ki 15 párt és pártalakulat számára, mert nem adták vissza időben az ajánlóíveket. A legmagasabb, 1 500 000 forintos bírságot a Megoldás Mozgalom kapta, amely 1500 ajánlóívet nem adott vissza. A pártoknak május 3-án 16 óráig kellett összegyűjteniük az ajánlásokat és benyújtaniuk a listákat. Az egyes hiányzó ívekért 1000 forintos bírságot szabtak ki. Az NVB csütörtöki ülésén döntött a bírságokról. A pártok a Kúriához fellebbezhetnek az NVB döntése ellen. Az előző európai parlamenti választáson öt évvel ezelőtt az NVB összesen 2 205 000 forint bírságot szabott ki 13 párt számára az el nem küldött ajánlóívek miatt.

A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be. A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy a pártok az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza; az NVB-nek egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után ezer forintos bírságot kell kiszabnia, függetlenül attól, hogy azokat elveszítették, ellopták vagy csak az előírt határidő lejárta után vitték vissza.