Orosz katonák gyilkosságai: aggasztó adatok kerültek napvilágra

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma által közzétett legújabb jelentés szerint drámai mértékben nőtt az orosz katonák által elkövetett gyilkosságok száma.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos napi jelentésben az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kiemelte, hogy az orosz katonák által elkövetett gyilkosságok száma jelentősen megemelkedett. A Mediazona beszámolója szerint 2023-ban 116 orosz katonát ítéltek el gyilkosságért, ami közel 900%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ezzel szemben 2022-ben mindössze 13, míg 2021-ben 11 ítélet született hasonló ügyekben.

A jelentés emlékeztet arra, hogy a The New York Times által idézett Olga Romanova, a Russia Behind Bars vezetője szerint 15 000 kegyelmet kapott rab tért vissza Oroszországba. Ezek az egyének a Wagner-csoport vagy az orosz hadsereg által kínált lehetőségek révén szabadulhattak ki a börtönből, cserébe katonai szolgálatot teljesítettek. A Vertska orosz média jelentése szerint 2023-ban a korábbi elítéltek ellen 190 új büntetőeljárás indult, ezen belül 20 esetben gyilkosság vagy gyilkossági kísérlet miatt.

A brit hírszerzési jelentés szerint a veterán orosz katonák és a szolgálatot teljesítők által elkövetett gyilkosságok magas száma részben a háború okozta tartós mentális egészségügyi problémákra vezethető vissza. Az alacsony morál, az unalom, valamint az alkohol és kábítószer fogyasztásának elterjedése is hozzájárulhat a bűncselekmények számának növekedéséhez.