Donald Trump és Stormy Daniels peres ügye

Donald Trump volt amerikai elnök és a pornószínésznő, Stormy Daniels közötti jogi csatározás újabb fejleményekkel bővült, miután Daniels ismét tanúvallomást tett a hallgatási pénzes perben.

A CNN beszámolója szerint csütörtökön Stormy Daniels, született Stephanie Clifford, ismét a bíróság elé állt, hogy vallomást tegyen az ügyben. Susan Necheles, Trump védőügyvédje szerint a pornószínésznő anyagi haszonszerzés céljából találta ki a történetet, miszerint lefeküdt a volt elnökkel. Daniels azonban állítja, hogy az eset valóban megtörtént, és a részletekben felmerülő ellentmondások ellenére is kitart amellett, hogy találkozott Trumppal. "Ha ez a történet nem lenne igaz, akkor sokkal jobban megírtam volna" – fogalmazott a bíróságon.

Az állítólagos találkozó 2006-ban történt, és Daniels tíz évvel később, a 2016-os elnökválasztási kampány idején kapott 130 ezer dollárt a hallgatásáért. A pornószínésznő szerint a kaliforniai Tahoe-tónál megrendezett golfverseny után került sor a találkozóra Trump villájában, ahol a pornóiparról beszélgettek, és Trump állítólag ígéretet tett arra, hogy beválogatja őt valóságshow-jának következő évadába. A volt elnök azonban továbbra is tagadja a történteket.

Donald Trump a tárgyalásokkal kapcsolatos információkat gyakran osztja meg a Twitteren, azonban a bíró a múlt héten hírzárlatot rendelt el, és figyelmeztette Trumpot, hogy a nyilatkozattételi korlátozás megsértése esetén további szankciókra számíthat. A bíró már 9 ezer dollárra bírságolta a volt elnököt a hírzárlat megszegéséért, és a legutóbbi határozat értelmében Trumpnak és képviselőinek nem szabad említeniük a vád tanúit és az esküdteket nyilatkozataikban. Trump és ügyvédei szerint ez a tilalom sérti az alkotmányban biztosított szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát.

Az ügyészek 34 rendbeli üzleti feljegyzés meghamisításával vádolják Donald Trumpot, és Keith Davidson ügyvéd vallomásából kiderült, hogy van miért aggódnia a republikánusok elnökaspiránsának, mivel a bizonyítékok nem mellette állnak.

A pereskedés tehát folytatódik, és a közvélemény figyelmét továbbra is magán tartja az a kérdés, hogy vajon mi lesz a vége ennek a hosszú ideje húzódó jogi csatának.