Elfogatóparancsot kértek az izraeli miniszterelnökre és a Hamász vezetőire

A Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB) elfogatóparancsot kér Yahya Sinwar Hamász-vezérre, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre, Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterre, valamint a Hamász további két vezetőjére, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri és Iszmail Haníje ellen háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával.

Karim Khan, a bíróság főügyésze hétfőn kérte az elfogatóparancsok kiadását, amelyek az október 7-i Izrael elleni támadások és az azt követő gázai háború miatt kerültek benyújtásra. Az izraeli politikusok elleni elfogatóparancsok az első alkalom, hogy az ICC az Egyesült Államok egyik közeli szövetségesének legfőbb vezetőjét célozza meg, ami Netanjahu esetében Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságába helyezi, aki ellen szintén kiadtak elfogatóparancsot az Ukrajna elleni háború miatt.

Az NBB bírói testülete jelenleg vizsgálja Khan letartóztatási parancs iránti kérelmét. A Hamász vezetői elleni vádak között szerepel a kiirtás, gyilkosság, túszejtés, nemi erőszak és fogva tartás közbeni szexuális erőszak. Khan hozzátette, hogy "a világot sokkolta október 7-én, amikor az embereket kitépték hálószobáikból, otthonaikból, a különböző izraeli kibucokból".

A Netanjahu és Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter elleni vádak között szerepel a kiirtás és az éhínség okozása mint háborús módszer, beleértve a humanitárius segélyszállítmányok megtagadását, valamint a konfliktusban a civilek szándékos célbavételét.

Netanjahu korábban kijelentette, hogy az NBB elfogatóparancsa az izraeli kormány és a hadsereg magas rangú tisztviselői ellen "történelmi méretű gyalázat lenne", és hogy Izraelnek "független jogrendszere van, amely szigorúan kivizsgál minden törvénysértést". Khan válaszul azt mondta, hogy "senki sem áll a törvények felett", és ha Izrael nem ért egyet az NBB-vel, "a joghatósággal kapcsolatos kifogásaik ellenére szabadon emelhetnek kifogást a bíróság bírái előtt".

Izrael és az Egyesült Államok nem tagja az NBB-nek, de a bíróság állítása szerint joghatósággal rendelkezik Gáza, Kelet-Jeruzsálem és Ciszjordánia felett, miután a palesztin vezetők 2015-ben hivatalosan beleegyeztek abba, hogy a bíróság alapelvei kötelezik őket.

Karim Khan szerint az érintettek büntetőjogi felelősséggel tartoznak a palesztin területeken háborús és emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekért. A vádak között egyebek mellett a civilek éheztetése, szenvedés és súlyos testi károsodás okozása, kegyetlen bánásmód alkalmazása, szándékosan elkövetett gyilkosságok, a polgári lakosság elleni támadások szándékos elrendelése és üldöztetés okozása szerepel. A főügyész hangsúlyozta, hogy mind a palesztin, mind az izraeli vezetők felelősek a felsorolt bűncselekmények elkövetéséért.