Most a valóság írta át a statisztikát?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a legutóbbi kiskereskedelmi adatközlésénél visszamenőleg több évre módosított a számokon, ami trendmódosító hatású volt. A kiskereskedelem hosszú távú trendjét legjobban egy fix bázisú, kiigazított adatsor mutatja meg, amelyből a Covid-hullámok és a lezárások hatása, valamint a magyar kormány választás előtti hangulatjavító intézkedéseinek hatása is leolvasható.

A KSH februári adatközlésekor a magyar kiskereskedelem stagnálást, majd csökkenő fogyasztást mutatott, ami ellentmondott annak, hogy több tényező – mint a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, a tanárok jelentős béremelése és a lakossági állampapírok kamatfizetése – miatt nőnie kellett volna a fogyasztásnak.

Megjött a fordulat

A márciusi adatközléssel azonban megjött a fordulat: a KSH 2 százalékos havi volumennövekedést jelentett, és visszamenőleg módosította a korábbi hónapok forgalmi adatait is. A februári jelentés még 2,3 százalékos lemaradást mutatott a 2021-es fix bázishoz képest, míg a márciusi jelentés szerint ez csökkent 1,5 százalékra, amit a márciusi erős forgalomnövekedés 0,5 százalékos növekedésbe fordított.

A márciusi friss adatok és a visszamenőleges módosítások együtt szinte teljesen zárójelbe teszik az őszi megakadást, és megerősítik az emelkedő trendet.

Vajon mi magyarázza az adatok ilyen jelentős megváltozását?

A szezonális igazítás lehet a magyarázat, hiszen a februári és márciusi nyers adatokban óriási, közel 14 százalékos emelkedést mutattak, de ez részben szezonális jellegű. A szezonális igazítás során a statisztikusok a korábbi évek tapasztalatai alapján szűrik ki a szezonális hatást, de az elmúlt évek turbulens eseményei megnehezíthették ezt a munkát.

Voltak furcsaságok

A KSH szezonálisan igazított adatok szerint az élelmiszerforgalom 0,8, a nem-élelmiszer 0,9 százalékkal nőtt, de a teljes kiskereskedelmi forgalom mégis 2 százalékkal nőtt, ami bizonytalanságot jelez a kiigazításban. A következő hónapokban várhatóan még sok változás lesz a havi (rész)indexekben.

Változott a módszertan?

A KSH válasza szerint nem változtattak a módszertanon, a szezonális kiigazításra az Eurostat ajánlásaival összhangban a JDemetra+ 2.2.0 programot használják, és visszamenőleg is változhatnak az idősorok. Az új adatok azt mutatják, hogy több az emberek elkölthető jövedelme és lassan visszaépülhet a fogyasztói bizalom Magyarországon. Az adatok ellenére a statisztikai bizonytalanságokra utalnak, de az újabb adatok pontosabb és hihetőbb képet adnak a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról.