Vlagyimir Putyin részvétét fejezte ki az iráni elnök halála miatt

Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonon beszélt Mohamad Mokber ügyvezető iráni elnökkel, és részvétét nyilvánította Ebrahim Raiszi elnök és más tisztségviselők tragikus helikopter-balesetben bekövetkezett halála miatt.

A Kreml által közzétett információk szerint Putyin mély részvétét fejezte ki, és kiemelte, hogy Raiszi elnököt mint megbízható partnert ismerte és értékelte, aki jelentősen hozzájárult a Moszkva és Teherán közötti baráti kapcsolatok erősítéséhez. Mokber az iráni nép nevében köszönetet mondott Putyinnak a nehéz időkben nyújtott támogatásért, és mindkét fél készségét hangsúlyozta a két ország közötti együttműködés további erősítésére.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy Putyin vasárnap este találkozott Kazem Dzsalalival, Irán moszkvai nagykövetével, és utasítást adott egy speciális mentőalakulat, köztük egy 60 fős, hegymászási feladatokra kiképzett csoport sürgős felkészítésére. A mentőalakulatot és a szükséges műszaki eszközöket, beleértve egy magaslégköri helikoptert is, Moszkvából két repülőgépen indították útnak Tebrizbe, és Örményországban két orosz helikoptert is felkészítettek a csatlakozásra.

Azonban az első gép Tebriz közelében járt, amikor kiderült, hogy megtalálták az elnöki helikopter maradványait, így a repülőgépek az iráni féllel egyetértésben visszatértek Zsukovszkijba. Peszkov hozzátette, hogy Teherán egyelőre nem kért segítséget a szerencsétlenség kivizsgálásához, és nem hívott meg senkit orosz részről az elnök gyászszertartására, mivel a külföldiek jelenléte hagyományosan nem szokás.

A baleset körülményei

Ebrahim Raiszi és külügyminisztere helikoptere sűrű ködben, hegyvidéki terepen zuhant le. A magas rangú iráni tisztviselő szerint az elnök, a külügyminiszter és a helikopter összes utasa életét vesztette a balesetben. A helyszínről készült felvételeken a helikopter egy hegycsúcsnak csapódott, de a baleset pontos okát hivatalosan még nem közölték. Az IRNA állami hírügynökség információi szerint Raiszi egy amerikai gyártmányú Bell 212-es helikopterrel repült. Korábban a heves esőzés és a viharos szél miatt kemény leszállást hajtott végre a helikopter.