A Logitech Pro X TKL mechanikus billentyűzet tesztje

A Logitech Pro X TKL mechanikus billentyűzet a prémium szegmensben helyezkedik el, és a videójátékosok igényeit célozza meg. A termék kicsomagolásakor egy masszív keménytok kerül elő, amelyben a billentyűzet mellett több kiegészítő is helyet kap, mint például a USB-A csatlakozós adóvevő, egy USB-A/USB-C töltőkábel és egy USB-A/USB-C adapter. A billentyűzet fehér, fekete és rózsaszín változatban is kapható.

A Logitech Pro X TKL billentyűzet kompakt méretű, de masszív, két kilogrammos súlyú eszköz. A TKL a tenkeyless kialakítást jelenti, vagyis nincs numerikus billentyűzete, de a többi gomb kellően szellősen helyezkedik el. A billentyűsapkák alatt választható kapcsolótípusok közül a tesztalany GX Brown Tactile megoldással érkezett, de elérhetők a kattogósabb GX Blue és a lineáris GX Red egységek is. A kapcsolók utánrendelésére azonban nincs lehetőség. A billentyűzet Doubleshot PBT sapkákat kapott, amelyek strapabíróak és nem csúsznak. A mechanikus billentyűzet jellegzetesen hangosabb, mint a hagyományos gumiharangos megoldások, de a hangja nem kellemetlen.

A mechanikus billentyűzeteknél rugós gombok zárják az áramkört, ami pontosabb, de hangosabb működést eredményez. A Pro X TKL extra funkciókat is kínál, mint például a hangerőszabályozó görgő, multimédiás gombok, valamint a csatlakozási lehetőségek közötti váltás és a gaming mode dedikált gombjai. A billentyűzet beépített akkumulátorral rendelkezik, amely akár 50 órán át képes működtetni az eszközt a fények kikapcsolása után. A magasság két fokozatban állítható, és a Lightspeed kapcsolat adóvevője számára is van hely a billentyűzet alján.

A Pro X TKL támogatja a Bluetooth-kapcsolatot, de bizonyos beállítások, mint például az RGB színek testreszabása, ekkor nem elérhetőek. A legjobb teljesítményt a Lightspeed adóvevő használata biztosítja, amely alacsony késleltetést és megbízható vezeték nélküli kapcsolatot kínál. A billentyűzet kompatibilis az Xbox Series X és S konzolokkal, de a PlayStation 5 nem támogatja az eszköz használatát.

A Logitech GHub szoftver segítségével a billentyűzet minden aspektusa testreszabható, a gombonkénti RGB-világítástól a makró billentyűk beállításáig. A gaming mode segítségével meghatározható, hogy játék közben mely billentyűk ne legyenek aktívak. A szoftver mélységei ellenére a beállítások észszerűen vannak elosztva, így a felhasználók gyorsan megtalálhatják a kívánt opciókat. Az RGB világítás beállításai sokrétűek, és a gyorsbillentyűk kialakítása is lehetséges. A beállítások a billentyűzet memóriájába is elmenthetők, így egy új gépre csatlakoztatva az otthoni beállításokat használhatjuk. Azonban a Logitech szoftveres támogatása nem egységes, különböző eszközökhöz különböző programok szükségesek.

A Logitech Pro X TKL egy lenyűgöző billentyűzet, amely kiváló gépelési érzetet nyújt, esztétikus, és a hordozhatóság mellett vezeték nélküli csatlakoztatást is kínál. Azok számára lehet ideális választás, akik mechanikus billentyűzetre vágynak, fontos számukra a testreszabhatóság, és szükségük van a periféria hordozhatóságára. Az 80 ezer forintos ár a prémium kategóriás klaviatúrák között nem számít vészesnek.