Korbácsolásra és nyolc év börtönre ítélték Mohammad Rasoulof iráni filmrendezőt

Mohammad Rasoulof, az iráni filmrendezőt, aki korábban már többször is zaklatások célpontja volt, most jogerős ítélet alapján súlyos büntetésre ítélte egy iráni bíróság. A Cannes-i filmfesztiválon hamarosan bemutatásra kerülő új filmje, a „The Seed of the Sacred Fig” kapcsán nem valószínű, hogy részt vehet a vetítésen.

Egy iráni bíróság nyolc év börtönbüntetésre, korbácsolásra, pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte Mohammad Rasoulofot nemzetbiztonsági bűncselekmények elkövetésének vádjával. Babak Paknia, a rendező ügyvédje szerint a bíróság Rasoulof filmjeit és dokumentumfilmjeit az ország biztonsága elleni bűncselekmények elkövetésére irányuló összejátszás példáinak találta.

A bíróság emellett pénzbírságot is kiszabott, és elrendelte Rasoulof vagyonának elkobzását. Rasoulof a filmszakmában az elmúlt években jelentős sikereket ért el, többek között 2020-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Nincs gonosz című filmjéért Arany Medvét kapott, míg a A Man of Integrity című alkotását 2017-ben a Cannes-i filmfesztiválon ismerték el, és a Un certain regard díjjal jutalmazták.

A rendező és produkciós csapata a film bemutatása előtt az iráni kormány nyomásával szembesült. Paknia szerint több színészt is kihallgattak, és megtiltották nekik az ország elhagyását, valamint arra kérték őket, hogy ne mutassák be a filmet Cannes-ban. Paknia korábban kifejezte aggodalmát, hogy Rasoulof képes lesz-e részt venni a filmje cannes-i premierjén.

A Human Rights Watch szerint Rasoulofot 2022-ben már egy év börtönbüntetésre ítélték, és két évre eltiltották a filmezéstől a „rendszer elleni propaganda” vádjával. Az iráni hatóságok korábban többször letartóztatták, és elkobozták az útlevelét is.

Az Iráni Független Filmes Szövetség közleményében bírálta az ítéletet, amely szerintük a jogrendszer kormányzati joggyakorlattal való szennyezettségét és a törvény makacsság és bosszú játszótereként való használatát bizonyítja. A szövetség kiáll Rasoulof és minden olyan művész mellett, aki a kormányzati cenzúra ellenében dolgozik.

Rasoulof hosszú története van az iráni diktatúra bíróságaival, és többször is ült börtönben rövidebb ideig. Már 2010-ben engedély nélküli filmforgatással próbálták elhallgattatni, akkor első fokon hat évet kapott, de azt másodfokon egyre csökkentették. 2017-ben hazatérésekor elvették az útlevelét, bíróság elé állították és megtiltották neki az ország elhagyását. A Cannes-ban díjat nyert A man of integrity című filmje miatt 2019-ben az iszlám forradalmi bíróság egy év börtönre és két év utazási tilalomra ítélte. A fellebbezési tárgyalására több híres iráni filmkészítő is elkísérte tiltakozásból.

2020-ban további egy év börtönt és két év eltiltást kapott a filmkészítéstől, hogy ne tudjon kiutazni a berlini filmfesztiválra, ahol az akkori friss filmje, a halálbüntetésről szóló There Is No Evil elnyerte az Arany Medvét. Utoljára 2022 júliusában zárták börtönbe, miután a közösségi médiában tiltakozott az ellen, hogy a rendőrség fegyvert használt békés tüntetők ellen. 2023 februárjában szabadult, de megtiltották neki, hogy elutazzon Cannes-ba, ahol az egyik zsűri tagja lett volna.

(via Guardian)