Madridi turisztikai apartmanok: Engedélyek és szabályozás

Madrid városa közzétette a legálisan működő turisztikai apartmanok térképét, amelyből kiderül, hogy a szükséges engedélyekkel rendelkező ingatlanok száma meglehetősen alacsony a piacon elérhető apartmanokhoz képest.

A spanyol fővárosban jelenleg csupán 1008 ingatlan rendelkezik a turisztikai tevékenység végzéséhez szükséges engedélyekkel, miközben a turisták számára több mint 13 ezer apartman érhető el a piacon. A város vezetése a turisztikai kínálat rendezésének szándékát a hónap elején jelentette be, célul tűzve ki a helyi lakosok és a turisztikai tevékenységek harmonikus együttélésének elősegítését.

A turisztikai szálláshelyekre vonatkozó szabályozás módosításának kidolgozása érdekében a madridi önkormányzat egy évre befagyasztotta az új engedélyek kiadását. Ezenkívül terveik között szerepel az illegálisan működő szállásokra kiszabható bírságok összegének jelentős növelése is. A tervezett változtatások értelmében a legalacsonyabb büntetési tétel az eddigi ezerről 30 ezer euróra, míg a legmagasabb bírság 3 ezerről 100 ezer euróra emelkedne.

A turisztikai céllal kiadott apartmanok száma 2017 óta 41 százalékkal nőtt Madridban, több mint 5 ezer új ingatlan került így a piacra. Ezzel szemben a hagyományos szálláshelyek, mint a szállodák, hostelek és panziók száma csupán 50-nel bővült.