TikTok: Az AI által létrehozott tartalmak jelölése

A TikTok bejelentette, hogy a jövőben automatikusan jelezni fogja a felhasználóknak, amennyiben mesterséges intelligencia által generált tartalmat tekintenek meg. A közösségi médiaplatform szerint ez az intézkedés azért szükséges, mert az AI által létrehozott tartalmak megtéveszthetik a felhasználókat, ha nem tudják, hogy azok mesterséges intelligenciával készültek.

A TikTok egy speciálisan erre a célra kifejlesztett figyelmeztető címkével fogja ellátni az érintett tartalmakat. Ennek köszönhetően a felhasználók már a letöltés előtt tájékozódhatnak arról, hogy az adott tartalom AI által készült.

A platform emlékeztet arra, hogy több nagy internetes cég, mint például a Google, az OpenAI, az Adobe és a Microsoft, már tagjai a 2021-ben létrejött Content Authenticity Initiative (C2PA) szövetségnek, amely a tartalmak eredetiségét és származását felügyeli. Ezek a vállalatok már alkalmazzák az automatikus jelölési eljárást.

Adam Presser, a TikTok üzemeltetési vezetője kifejtette, hogy a TikTok számára kiemelten fontos az átláthatóság. A vállalat már tavaly szeptember óta használ egy saját programot, a TikTok AI-t, amely segít felhívni a felhasználók figyelmét a módosított tartalmakra az alkalmazáson belül. Azok a tartalmak, amiket magán a közösségi oldalon belül készítették el AI segítségével, már tavaly óta jelölve vannak a felületen.

Az OpenAI, amely a TikTokhoz hasonlóan szintén tagja a C2PA szövetségnek, fontolóra veszi, hogy engedélyezze a felhasználóknak mesterséges intelligencia által előállított felnőtt tartalmak készítését. A vállalat hangsúlyozta, hogy továbbra is tiltja a deepfake tartalmak készítését, de vizsgálja a lehetőséget, hogy a felhasználók „felelősségteljesen hozzanak létre” felnőtt tartalmakat a termékeiken keresztül. Az OpenAI szerint ez magába foglalhatná az erotikát, az extrém erőszakos tartalmakat és a káromkodást.

Egy gyermekvédelmi szervezet, az Internet Watch Foundation figyelmeztette a céget, hogy a pedofilok kihasználhatják a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket, ha a vállalat kinyitja ezt a kaput. Januárban írtuk meg, hogy új törvények kidolgozását sürgetik Amerikában a deepfake képek kriminalizálására, miután millióan néztek meg Taylor Swiftről készült hamisított képeket az interneten. Az eset után a Microsoft lezárta a kiskaput, amivel felnőtt tartalmú képeket generáltak az énekesről.