Baidu vezetője bocsánatot kért a munkakultúrával kapcsolatos megjegyzéseiért

A Baidu PR-részlegének vezetője, Qu Jing nyilvános bocsánatkéréssel reagált a közfelháborodásra, amit korábbi, a munkaerő készenlétét és a munka-magánélet egyensúly hiányát érintő megjegyzései váltottak ki.

A kínai keresőmotor óriás, a Baidu egyik vezetője, Qu Jing bocsánatot kért, miután kijelentései komoly felháborodást okoztak. A vezető azt sugallta, hogy a munkavállalóknak a munkaidőn kívül sem kellene, hogy személyes életük legyen, és hogy a PR-szakmában dolgozóknak nem kellene szabad hétvégéket várniuk.

Qu Jing a Douyinon, a TikTok kínai megfelelőjén tett megjegyzéseiben azt is kifejtette, hogy az alkalmazottaknak a nap 24 órájában készenlétben kellene állniuk, és hogy nincs felelőssége az alkalmazottai jólétéért. Ezek a megjegyzések különösen érzékenyen érintették a közvéleményt, mivel rávilágítottak a kínai technológiai cégek közismerten rossz munka-magánélet egyensúlyára.

A BBC beszámolója szerint Qu Jing a videóiban fenyegetőzött is azokkal a beosztottakkal szemben, akik panaszt emeltek a vezetés ellen. A videókat, amelyek "nagyon találó" kritikát váltottak ki, azóta törölték. A vezető később elismerte hibáit, és ígéretet tett arra, hogy javít kommunikációján és több figyelmet fordít majd a kollégáira.

Qu Jing bocsánatkérésében hangsúlyozta, hogy a videók nem tükrözik a Baidu hivatalos álláspontját, és hogy a cég beleegyezését sem kérte a posztolás előtt. A Baidu maga nem kommentálta az esetet.

Az eset kapcsán felidézték Jack Ma, az Alibaba alapítójának korábbi megjegyzéseit is, aki a "996-os munkakultúrát" – vagyis a heti 6 napos, napi 12 órás munkavégzést – "áldásnak" nevezte.