A "dine and dash" trendje az Egyesült Királyságban

Egyre több esetben távoznak fizetés nélkül a vendégek az éttermekből az Egyesült Királyságban, és ez a jelenség mára már trenddé vált. A hatóságok egyelőre nem tudják megfékezni ezt a gyakorlatot, amely már nem csak Nagy-Britanniában, hanem világszerte is egyre elterjedtebb.

Hamarosan ítélet születik Bernard McDonagh és felesége, Ann McDonagh ügyében, akik Dél-Wales több étterméből is fizetés nélkül távoztak, miután jóllaktak. A pár több száz ezer forintnak megfelelő tartozást halmozott fel, és az ő esetük nem egyedi, hiszen az utóbbi hónapokban megsokszorozódott az ingyenétkezések száma.

A házaspár 2023 augusztusa és 2024 áprilisa között több mint 1000 fontnyi (mintegy 450 ezer forintnyi) ételt és italt nem fizetett ki, és több helyen is megkárosítottak, beleértve két szupermarketet és egy Tommy Hilfiger-üzletet.

A bíróság értesülései szerint a házaspárt már korábban is elítélték lopásért és csalásért. Május 8-án elismerték bűnösségüket, és óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket, ügyükben május 29-én hoznak ítéletet.

Az online rendelés és a futár sem jelent akadályt a "dine and dash" gyakorlatához. Craig Sharp például művészi szintre emelte ezt a módszert, és 8 ezer fontot (3,6 millió forintot) spórolt meg, de végül elítélték két év börtönre. Kerry Ann Stevens is hasonló módszert űzött, és gyakran posztolt ingyenétkezéseiről a közösségi médiában.

A jelenség komoly gondot okoz a vendéglátóhelyeknek. Tavaly nyáron egy család 215 fontos számlát hagyott maga után, és hasonló esetek történtek Kentben, Cornwallban, Kelet-Yorkshire-ben és Sheffieldben is.

Az éttermek többségénél az a felfogás, hogy a vásárló mindig igaza van, ami előhozta a legrosszabb fogyasztói tulajdonságokat. Az online értékelő oldalak, mint a Yelp vagy a Tripadvisor, tovább nehezítik az éttermek helyzetét, hiszen a vendégekkel való konfliktusok rossz értékeléseket vonhatnak maguk után.

A "dine and dash" csúcsát egy olaszországi eset képviseli, ahol egy házaspár 7000 fontos számlát hagyott maga után egy esküvőn, és hasonló eset történt egy amerikai temetésen is. Malmöben egy 35 fős társaság 2,7 millió forintnyi számlát nem fizetett ki.

Az UKHospitality kereskedelmi szervezet arra biztatja a vendéglősöket, hogy jelentsenek fel mindenkit, aki fizetés nélkül távozik az éttermekből.