Két testvér 12 másodperc alatt 25 millió dollár értékű kriptovalutát tulajdonított el

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vádat emelt James és Anton Peraire-Bueno ellen, akik állítólag 12 másodperc alatt 25 millió dollár értékben loptak el kriptoeszközöket. A bűncselekményt hosszú hónapok tervezése előzte meg, és az Ethereum blokkláncának sebezhetőségét kihasználva követték el.

Az amerikai hatóságok szerint a két testvér, James és Anton Peraire-Bueno, egy Ethereum blokkláncán fellelhető sebezhetőséget használtak ki, amelyet botok segítségével azonosítottak, és így irányították át a függőben lévő tranzakciókat. A vádirat szerint a csalás elrejtéséhez fedőcégeket, privát kriptocímeket és külföldi kriptotőzsdéket használtak. A tervük megvalósítása után a lopás tényleges megvalósítása mindössze 12 másodpercet vett igénybe.

A vádak szerint a testvérek 2022 decemberében kezdték el a tervezést, és 2023 áprilisában hajtották végre a bűncselekményt. A tervüket egy online dokumentumban négy lépésben foglalták össze: a csali, a blokk feloldása, a keresés és a terjesztés.

A nemzetközi bűnüldöző szervek eddig 3 millió dollár értékben fagyasztottak be az ellopott vagyonból, míg a testvérek a maradékot DAI tokenre váltották át. James és Anton Peraire-Bueno letartóztatása New Yorkban és Bostonban történt, és a vádak között szerepel az összeesküvésben elkövetett elektronikus csalás, elektronikus csalás és pénzmosás. A bírósági tárgyalások során a bírák fejenként 250 ezer dollár óvadékot állapítottak meg, és eltiltották őket a kriptovaluta-, értékpapír- és árutőzsdei kereskedéstől.

Mindkét testvér a Massachusetts Institute of Technology (MIT) hallgatója volt. James 2019-ben matematika-informatika és űrmérnöki alapdiplomát, majd 2021-ben mesterdiplomát szerzett repülés- és űrhajózástudományból, Anton pedig 2023 februárjában végzett informatikai és mérnöki alapképzésen. Apjuk, Jaime Peraire az MIT repülés- és űrhajózási tanszékének professzora és a tanszék korábbi vezetője. Az elkövetők oktatása segíthette őket a csaláshoz szükséges képességek elsajátításában. Amennyiben a testvéreket mindhárom vádpontban elítélik, akár 20 év börtönbüntetésre is számíthatnak.