Dobrev Klára a politikai helyzetről és a jövőbeli tervekről

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője szerint a politikai pártok legfontosabb feladata, hogy minél több embert vigyenek el szavazni június 9-én. A DK–MSZP–Párbeszéd szövetség büszke arra, hogy a legtöbb ajánlást adta le, ami azt jelenti, hogy a legkisebb falutól a budapesti kerületekig ők tudták megmozgatni a legtöbb embert. Dobrev Klára hangsúlyozza, hogy a cél Orbán Viktor rendszerének megdöntése.

Az ellenzéki pártoknak változtatniuk kell a politikájukon és stratégiájukon, mivel hatalmas elégedetlenség van az országban. Orbán Viktor elvesztette a többségét, és az emberek többsége nem ért egyet a kormány politikájával. Az ellenzéki oldalnak összefogásra van szüksége a kormányváltáshoz.

Dobrev Klára szerint az ellenzéki vezetőknek két fontos feladatuk van: meggyőzni az embereket a baloldali, zöld politikáról és nyitva tartani a vegyértékeket az együttműködésre. A Fidesz létrehozott egy centrális erőteret, amely az ellenzéki pártok közötti vetélkedésre épül, de az ellenzéknek sikerült megtalálnia az ellenszerét az önkormányzati választáson.

A június 9-i EP-választás tétje a DK szerint az, hogy ha a Fidesz kisebbségbe szorul, akkor előre hozott választásokat követelnek. Dobrev Klára szerint a politikában a kisebbség nem mindig matematika, hanem a politikai hangulat a fontos.

A DK célja, hogy előre hozott választást írjanak ki, és Dobrev Klára szerint a politikus feladata, hogy felerősítse az elégedetlenséget és politikai cselekvéssé szervezze azt. A DK EP-listavezetője szerint minden választás lehetőség arra, hogy az emberek elmondják a véleményüket a politikusokról és a politikai rendszerről.

Dobrev Klára szerint a DK nem támogatja Gegesy Ferencet, és Baranyi Krisztina kifejezetten kérte, hogy a pártok ne támogassák őt. A DK nem indít senkit Baranyi Krisztina ellen.

A DK–MSZP–Párbeszéd szövetség több mint egymillió ember támogatását élvezi, és Dobrev Klára szerint e nélkül az egymillió választópolgár nélkül nem lehet lebontani Orbán rendszerét.

Dobrev Klára kijelenti, hogy miniszterelnök-jelöltnek készül 2026-ra, és az ország elemi érdeke a kormányváltás. Az EP-képviselő szerint Magyarország jövője két helyen dől el: a magyar parlamentben és az Európai Parlamentben.

Az elmúlt öt évben az Európai Parlamentben elért eredmények között Dobrev Klára az európai minimálbér-szabályozást emeli ki, amelyet minden ország támogatott, kivéve az Orbán-kormányt. Az EP-képviselő szerint az európai minimálbér-szabályozás egy lépés az európai bérfelzárkózás felé.

Dobrev Klára szerint az erős Európa lényege, hogy közös választ adjunk a közös kihívásokra, mint a multik, a biztonság vagy a klímaválság. Az EP-képviselő hangsúlyozza, hogy minden olyan döntést, amit tagállami vagy önkormányzati szinten meg lehet hozni, azt helyi szinten kell rendezni.

A jogállamisági eljárásról szólva Dobrev Klára azt állítja, hogy az eljárás védi a magyar embereket, és célja, hogy az uniós pénzeket ne lophassák el, és garantáltan a magyar emberekhez jussanak.

Közben Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, aki az országjáró körútjának miskolci állomásán beszélt, nyilvános vitára hívta Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet, de szerinte őket inkább Deutsch Tamás és Dobrev Klára helyettesítené. Magyar Péter kijelentette, hogy bár nem szeretne Deutsch Tamással vitázni, kész arra, hogyha ez az ára a köztelevízióba való bejutásnak, akkor vállalja a vitát. Felszólította az EP-listavezetőket, hogy közösen lépjenek fel a vita érdekében, és a közmédia vezetésének is üzent, hogy teljesítsék a jogszabályi tájékoztatási kötelezettséget. Magyar Péter bejelentette, hogy ha tíz napon belül nem kapnak választ a közmédiától a vita részleteiről, akkor tüntetést szervez a Kunigunda útjára.