Hatalmas bálnatetem tapadt a hajó orrára

Több mint 13 méter hosszú bálnatetemet találtak egy sétahajó orrára tapadva New York közelében – számolt be róla a The New York Times. A tetemet akkor fedezték fel, amikor a hajó a brooklyni Cruise Terminalhoz közeledett, és a legénység azonnal értesítette a hatóságokat.

Az állat egy tőkebálna volt, amely a gyorsan úszó fajok közé tartozik és a partoktól távoli, mély vizeket részesíti előnyben. Az MSC Cruises társaság szóvivője elmondta, hogy a hasonló ütközések elkerülése érdekében korábban már intézkedéseket vezettek be, többek között módosították az útvonalakat, és a tiszteket is felkészítették. A nagyjából 22 tonnás állatot elvontatták, majd partra szállították, ahol boncolásba kezdtek.

Robert A. DiGiovanni, az Atlantic Marine Conservation Society vezető kutatója szerint az előzetes eredmények alapján az állat egyébként egészséges volt, és a hajóval való ütközés okozhatta pusztulását. A tetem a boncolás megkezdésekor már bomlásnak indult, ezért a csapatnak gyorsan kellett dolgoznia.

DiGiovanni hozzátette, hogy szervezetük, amely szövetségi felhatalmazással rendelkezik az államban partra vetődött tengeri emlősök vizsgálatára, az elmúlt évek során több mint száz bálnával foglalkozott. Az állatok vagy hálóba gabalyodtak, vagy hajó ütötte el őket, és a példányok többsége hosszúszárnyú bálna, illetve északi simabálna volt, míg a tőkebálnák jóval ritkábbak.

A tőkebálna faj szubtrópusi, mérsékelt és szubpoláris vizekben fordul elő, és nevét onnan kapta, hogy egyedei gyakran tőkehalakkal együtt láthatók. A 19-20. századi bálnavadászatok idején a populáció megtizedelődött, így a tőkebálna ma veszélyeztetettnek számít.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szóvivője e-mailben közölte, hogy a keleti partvidék hajósait arra biztatják, hogy lassítsák le járműveiket, legyenek résen, és jelentsék a hatóságoknak, ha elpusztult, sérült vagy beakadt bálnákat látnak.

A fenti eseményekkel párhuzamosan, New York városában egy másik, jelentős hír is napvilágot látott. Matolcsy Ádám korábbi titkárnője működött közre a 15 milliárd forintos, a jegybankelnök fiának baráti köréhez köthető New York-i luxuslakás ügyében – írja a Válasz Online. Az apartman 350 négyzetméteres, három hálószobás, hatalmas terasza és medencéje van, és az ikonikus Crown Building felhőkarcoló 18. emeletén helyezkedik el. Az ingatlan két éve, 2022 nyarán került megvásárlásra 34,5 millió dollárért egy Amerikában bejegyzett, de magyarországi címmel is rendelkező cég által.

A Válasz Online friss információi szerint a New York-i álomlakás megvételéről szóló szerződést a Raw Development Kft. egyik alkalmazottja írta alá, és a vásárlási folyamatban Matolcsy Ádám korábbi titkárnője, az "R. E." nevű személy is közreműködött. Matolcsy Ádám a Válasz Online-nak azt írta, sem megbízóként, sem meghatalmazóként nem instruálta az említett személyt. Az ingatlan már eladó, és korábban kiderült, hogy Matolcsy György fia és annak baráti köre az MNB régiós multicége, a varsói tőzsdén jegyzett GTC Group közreműködésével kezdtek vagyonmentésbe: a GTC eddig 42 milliárd forintnyi eurót fizetett a Matolcsy Ádám–Száraz István-kör által kezelt tíz ingatlanért, köztük olyanokért, amelyeket anno épp az MNB portfóliójából „szakítottak” ki.