Netanjahu szerint Izrael amerikai fegyverek nélkül is „helytáll”

Benjamin Netanjahu Izrael miniszterelnöke kijelentette, hogy Izrael képes lesz egyedül is helytállni, amennyiben az Egyesült Államok leállítaná a fegyverszállításokat a gázai Rafahban tervezett teljes körű invázió esetén.

Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetése szerint, ha Izrael nagyobb szárazföldi hadműveletet indít Rafah városában, az Egyesült Államok visszatartaná a fegyverszállítmányok egy részét. Ez nem lenne példa nélküli, hiszen korábban már szüneteltettek egy szállítmányt, mivel aggodalmak merültek fel a Gázai övezet déli részén tervezett nagyszabású szárazföldi művelettel kapcsolatban.

Netanjahu a helyzetet Izrael 76 évvel ezelőtti függetlenségi háborújához hasonlította, amikor is kevés emberrel, fegyverembargó ellenére is sikerült győzniük. Az izraeli miniszterelnök szerint akkor is a lelkierő, hősiesség és az egység volt a győzelem kulcsa. „Ha szükség van rá... egyedül is helytállunk. Azt mondtam, hogy ha szükséges, a körmeinkkel fogunk harcolni” – mondta Benjámin Netanjahu.

Az ENSZ információi szerint hétfő óta több mint 80 000 ember hagyta el Rafah városát a bombázások és az izraeli tankok elől menekülve. Az ENSZ figyelmeztetett, hogy a városban, ahol még mindig egymillió ember keres menedéket, kritikus a helyzet az élelmiszer- és üzemanyagellátás tekintetében, mivel a közeli átkelőkön keresztül nem jut segély a városba. Az izraeli csapatok átvették az ellenőrzést a rafahi átkelőnél, amely Egyiptommal közös, és lezárták azt.

A Gázai övezet déli részének zsúfolt része Izrael szerint a Hamász utolsó nagy fellegvára. Amerikai tisztviselők a héten arra figyelmeztettek, hogy egy hadművelet a városban jelentős civil áldozatokkal járhat. Biden azt mondta, hogy nem tekinti Izrael jelenlegi műveleteit teljes körű inváziónak, mert nem lakossági központokra mértek csapást.

Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtökön kijelentette, hogy a hadseregnek elegendő hadianyaga van tervezett küldetéseihez, miután Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kilátásba helyezte, hogy bizonyos fegyverszállítmányokat visszatartanak, ha Izrael széles körű offenzívát indít Rafahban. A Fehér Ház korábban megerősítette, hogy késleltetik precíziós bombák és más támadó fegyverek átadását Izraelnek, mert aggodalmaik szerint az IDF sűrűn lakott területek ellen is bevetheti őket Rafahban, vagy az övezet más részein.

Az IDF rafahi hadműveletét péntekig a Gázai övezet déli csücskében fekvő város keleti szélére és az egyiptomi határátkelőre korlátozták. Rafahban több mint egymillió palesztin menekült tartózkodik, és ezért elfoglalását az Egyesült Államok csak akkor támogatja, ha előbb az IDF gondoskodik biztonságos elhelyezésükről.