Magyar katonai hírszerző központ létesítése Csádban?

A VSquare oknyomozó portál értesülései szerint a magyar kormány katonai hírszerző központot tervez létrehozni Csádban, ami aggodalmakat keltett egy biztonságpolitikai ügyekért felelős közép-európai kormánytisztviselő körében.

A VSquare információi szerint a tervezett központ állítólagos „terrorizmusellenes és migráció-ellenőrző” céljai mögött más szándékok húzódhatnak meg. Egy közép-európai kormánytisztviselő szerint a létesítmény potenciálisan orosz érdekeket szolgálhat, különösen miután Oroszország befolyása Afrikában csökkent Prigozsin halála és a Wagner-csoport felbomlása óta.

A hírszerző központ létrehozását állítólag olyan Kreml-tisztviselők, mint Szergej Lavrov is bátorították, és a tisztviselő szerint ha Oroszország eszkalálja a konfliktust a következő években, Afrika és a migráció is szerepet kaphat ebben.

A VSquare-nek nyilatkozó NATO- és EU-képviselők szerint a magyar misszió nem koordinált a NATO-szövetségen belül, és nem tartozik sem a NATO-hoz, sem az EU-hoz, sem pedig az ENSZ-hez. Egy NATO-tisztviselő szerint a misszió nem szolgál magyar érdekeket, és csak egy oligarchabarát terv lehet, amelyből Putyin profitálhat.

A térségben növekvő feszültség mellett az Egyesült Államok kénytelen volt kivonni csapatait Nigerből és Csádból, miközben a két afrikai ország megerősítette katonai együttműködését Oroszországgal. Ennek ellenére a magyar kormányzati kapcsolatok továbbra is elkötelezettek a 200 katona Csádba telepítése mellett.

A VSquare hírlevelében megjelent információk szerint a magyar kormány által tervezett katonai hírszerző központ létesítése Csádban kapcsolódhat a csádi politikai helyzethez is. Mahamat Idriss Déby Itno, az afrikai ország ideiglenes államfője nyerte meg az elnökválasztást, így folytatódik a Déby család 34 éves uralma. A választás ideiglenes eredményét 48 órán belül be kell nyújtani az Alkotmánytanácsnak, az után hirdetik ki a végleges eredményt.

A honvédelmi miniszter kabinetjének tagjaként a csádi katonai misszió előkészítésében részt vett Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is, ami további kérdéseket vet fel a misszió mögötti valódi szándékokkal kapcsolatban.