A mentolos cigaretták tilalmának halasztása

A Fehér Ház ismét elhalasztotta a mentolos cigaretták tilalmát az Egyesült Államokban, ami a színesbőrű szavazók elpártolásától való félelemre utalhat. Joe Biden kormányzata szerint további egyeztetésekre van szükség.

A londoni parlament a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltása mellett döntött nemrégiben, míg az Egyesült Államokban a Fehér Ház bejelentette, hogy halasztja a mentolos cigaretták tilalmát. Ez már a második halasztás az elmúlt hónapokban, amint azt a The Guardian is megjegyezte.

Az egészségügyi miniszter, Xavier Becerra kijelentette, hogy szükség van még időre az egyeztetésekhez, de nem részletezte, hogy pontosan mikor kerülhet sor a tilalom véglegesítésére.

A Fehér Ház számos érintettel tárgyalt az ügyben, beleértve jogi szakértőket, kisebb vállalkozások tulajdonosait és emberi jogi képviselőket.

Az FDA, amely már több mint egy évtizede szorgalmazza a mentolos cigaretták betiltását, valószínűleg csalódott a halasztás miatt. A hivatal szerint az intézkedéssel több százezer halálesetet lehetne megelőzni a következő 40 évben. Az FDA hangsúlyozza, hogy a mentol csökkenti a dohányzás kellemetlen érzetét és megnehezíti a leszokást, különösen a tinédzserek körében, akik gyakran mentolos cigarettát választanak.

Elemzők szerint a halasztás mögött választási szempontok állhatnak, mivel Joe Biden elnök nem kívánja elveszíteni a színesbőrű szavazókat, akik közül sokan mentolos cigarettát szívnak.

Az Európai Unióban már 2020-ban életbe lépett a mentolos cigaretták tilalma.