Magyarországon nyaralnál idén? - Van egy rossz hírünk

A budapesti szálláshelyek árai a régió összes fővárosát megelőzve emelkedtek, az átlagos szállodai szobaár éjszakánként elérte a 47 ezer forintot. A növekedés hátterében a külföldi látogatók számának 10 százalékos emelkedése áll, amit a nemzetközi események generáltak. A belföldi nyaralást tervezőknek így magasabb árakkal kell számolniuk, és a magyar turizmus rekordot dönthet a fokozódó kereslet mellett.

A magyarországi szállodafejlesztések főként a felsőkategóriás szegmensben voltak látványosak, és a hazai turizmus teljesítménye az MNB Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése alapján az árbevételeken, foglalási adatokon és szobaárakon keresztül mutatkozik meg.

Nőtt a külföldi turisták aránya

A belföldi vendégéjszakák száma 5%-kal csökkent, de a külföldi vendégéjszakák száma 10%-kal nőtt, ami ellensúlyozta ezt a csökkenést. Az országos és budapesti külföldi vendégéjszakák arányának növekedése kiemelt nemzetközi eseményeknek, mint a Forma-1 és az atlétikai világbajnokság, köszönhető.

A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 11,4 millió vendég 28,4 millió vendégéjszakát töltött el 2023-ban, ami 5,5 százalékos növekedést jelent a vendégek számában és 1,5 százalékosat a vendégéjszakákban. A szállodák bevételei 24 százalékos emelkedést mutattak az előző évhez képest.

Hogy állunk a régió fővárosaihoz képest?

A KKE régió fővárosaiban a szállodák foglaltsága javult, Budapest pedig a középmezőnyben helyezkedik el 67,5 százalékos kihasználtsággal. Az árak tekintetében azonban Budapest vezet, ahol a szállodai szobák ára 2019 és 2023 között több mint 35 százalékkal emelkedett, míg a régió többi fővárosában csak 20-25 százalékos volt az emelkedés.

Szállodaépítési boom

Országosan közel 2100 új szobát adtak át tavaly, és idén is legalább 2000 szobával bővülhet az állomány. A magasabb kategóriájú szállodák fejlesztése zajlik Budapesten, és a jövőbeli vendégforgalom-növekedés elengedhetetlen a hosszútávú profitábilis működéshez.

Az 5 milliárd forint feletti, folyamatban lévő szállodaprojektek között szerepel a Port Hotel Medical & Spa Hévízen, a Grandhotel Galya Mátraszentimre-Galyatetőn, és több budapesti projekt is, mint például a Klotild Palota St. Regis Hotel vagy a Sofitel Budapest Chain Bridge.

Összességében a belföldi vendégforgalom csökkenése ellenére a külföldi vendégforgalom és a bevételek növekedése jelentős. A 2024-es év még erősebb lehet, hiszen az év első három hónapjában már 7,1 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyek.