Izraeli offenzíva Rafahban: Légicsapások, szárazföldi műveletek és tankroham

Az izraeli hadsereg rafahi offenzívája légicsapásokra, szárazföldi műveletekre és tankrohamra is kiterjed, a Planet Labs műholdfelvételei és az IDF által közzétett videók alapján. A felvételek május 5. és 7. között készültek, míg a videók az izraeli tankok rafahi határátkelő elleni rohamát mutatják be.

A Kuwait kórház jelentése szerint a nyugat-rafahi Tal al-Sultanban szerdán izraeli légicsapások következtében legalább négy ember vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek. A műholdfelvételek és a videók alapján az új hadművelet sok elemében hasonlít a Gázai övezet tavaly októberi inváziójához: először légicsapásokat hajtottak végre, majd a szárazföldi erők mozgósítása után épületeket bontottak le és rongáltak meg.

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalban megkezdte a palesztin civilek evakuálását Rafahból, és megerősítette, hogy éjszaka légicsapásokat hajtott végre, valamint "terrortámadásokat" hiúsított meg. A lakosságot szórólapok, hangüzenetek és telefonhívások révén szólítják fel, hogy meneküljenek a kibővített humanitárius övezetbe. A hadsereg szerdai közleménye szerint terrorellenes műveletek zajlanak Rafah keleti részén, amelyek célzott rajtaütéseket és földalatti műveleteket is magukban foglalnak.

Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter, a biztonsági kabinet tagja, egy héttel korábban gázai városok teljes megsemmisítésére szólított fel, mondván, hogy "nincsenek félmegoldások". A Hárec cikkében felidézték, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnöksége alatt a szélsőjobb vezetője nyíltan népirtást szorgalmazhat, és a kormányban senki sem áll ki ellene.

A tűzszünetről és a túszok szabadon engedéséről szóló tárgyalások Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével hetek óta zajlanak. Április közepén a Hamász elutasította Izrael fogolycsere és fegyverszüneti javaslatát, amely a még nem halottnak nyilvánított kilencvenhét izraeli túsz közül negyven szabadon engedését ajánlotta kilencszáz palesztin fogolyért cserébe, és a gázaiak humanitárius segélyezését is magába foglalta volna. Más források szerint még körülbelül százharmincan lehetnek a terrorszervezet fogságában. A Hamász szerint nem tart foglyul ennyi izraelit, aki megfelelne a túszcsere feltételeinek.

A tavaly októberben kirobbant háború során sok gázai Rafahban keresett menedéket, ahol a teljes, 2,3 milliós lakosság több mint fele, vagy akár a kétharmada is tartózkodhat. Az izraeli kormányfő régóta beszél a rafahi offenzíva lehetőségéről, és a hadsereg további tüzérséget és páncélozott harci járműveket telepíthetett a Gázai övezet peremére, ami a szárazföldi offenzíva előkészületeire utalhat.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint a háborúban eddig közel harmincötezer ember halt meg palesztin területen, a sérültek száma pedig legalább hetvenhatezer. Az október hetedikén elrabolt több mint kétszáz izraeli túsz közül legalább harmincnégyen meghaltak.

Joe Biden amerikai elnök szerdán először figyelmeztette nyilvánosan Izraelt, hogy az Egyesült Államok leállítja fegyverszállításait, ha az izraeli erők nagyobb léptékű támadást hajtanak végre Rafah városa ellen. "Világossá tettem, hogy ha bevonulnak Rafahba, az Egyesült Államok a továbbiakban nem szállít olyan fegyvereket, amelyeket a történelem során Rafah és az ezzel a problémával küzdő városok ellen alkalmaztak" - mondta Biden a CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában. Az amerikai elnök elismerte, hogy Izrael amerikai fegyvereket használt civilek megölésére a hét hónapja, a Hamász ellen indított hadjárata során. A gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint már több mint 34 800 ember halt meg az övezetben, a sebesültek száma pedig ennek több mint kétszerese.

Az amerikai védelmi miniszter szerdán megerősítette, hogy az Egyesült Államok a Rafah elleni lehetséges támadás miatt felfüggesztette bizonyos bombák szállítását Izraelnek. "Civilek haltak meg Gázában ezek miatt a bombák miatt" - mondta az interjúban az amerikai elnök. Joe Biden ennek ellenére világossá tette, hogy védelmi célú fegyverekkel továbbra is ellátják Izraelt, többek között a Vaskupola légvédelmi rendszerhez. "Továbbra is garantáljuk Izrael biztonságát a Vaskupola révén, és támogatjuk képességeit, hogy reagáljon az olyan támadásokra, amilyenek a közelmúltban is érték a Közel-Keletről" - szögezte le az amerikai elnök. "De az egyszerűen nem helyes. Nem szállítunk hozzá fegyvereket és tüzérségi lőszert" - utalt Biden a Rafah ellen tervezett támadásra.

Izrael a héten "korlátozott" műveletet kezdett Rafahnál, ahol csaknem másfélmillió palesztin keresett menedéket az övezet többi részén dúló háború elől. Biden azt mondta, hogy nem tekinti Izrael jelenlegi műveleteit teljeskörű inváziónak, mert nem lakossági központokra mértek csapást. Az Egyesült Államok korábban többször világossá tette, hogy hiteles forgatókönyvet vár Izraeltől, hogy hogyan tervezi megóvni a civileket, ha megtámadja az egyiptomi határ mentén fekvő palesztin nagyvárost. Az izraeli hadsereg lerohanta a Gázai övezet déli csücskét, irányítása alá vonva a rafahi határátkelőt és a Szalah al-Din autóút nyugati szakaszát, ahol a szárazföldi alakulatok nem ütköztek komoly ellenállásba.