Hszi Csin-ping magyarországi látogatása

Magyarországra érkezett a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping, aki szerda este Budapestre látogatott, és csütörtökön hivatalos programját kezdte meg a budai Várban.

Az Economx és más hírforrások is beszámoltak arról, hogy Hszi Csin-ping szerda este érkezett meg Budapestre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A kínai államfő tizenöt éve nem járt Magyarországon.

A 2022-es népszámlálás adatai szerint 18 154 kínai állampolgárságú személy él Magyarországon, számuk az ezt megelőző felmérés óta megkétszereződött. Az Index megkérdezte a Magyarországon élő kínaiakat elnökük látogatásáról. A józsefvárosi kínai piacon az árusok nem kívántak nyilatkozni, míg egy magyar származású munkavállaló szerint a dolgozók nagy része régóta itt él és dolgozik, de nem érdekli őket a politika.

Egy kínai masszázsszalonban dolgozó hölgy kínaiul, fordítógép segítségével azt mondta, hogy masszázs által közvetítik a kínai kultúrát, és fontos számukra az egészséges test. Hozzátette, hogy jó tapasztalataik vannak Magyarországgal és a magyarokkal, és köszönetet mondott Orbán Viktornak a kínai elnök meghívásáért, remélve, hogy a tárgyalások sikeresek lesznek.

A kínai elnök csütörtöki hivatalos programja a budai Várban kezdődött, ahol Sulyok Tamás köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és házastársaik, valamint a kormány tagjai fogadták őt és feleségét, Peng Li-jüant. A katonai tiszteletadás és a díszfelvonulás után a delegáció tagjai bemutatkoztak egymásnak, majd a Sándor palotába vonultak át, ahol a magyar államfő a Kék szalonban fogadta a kínai elnököt. A Blikk információi szerint a vendégek magyar édes és sós süteményeket, többek között pogácsát, linzert és rizskochot kóstolhattak.

A látogatás alatt a budai Várba érkező Momentumos aktivisták Micimackó jelmezben fejezték ki nem tetszésüket a kínai elnök látogatása ellen, mivel a nemzetközi sajtó szerint Kínában többek között a Micimackó név különböző variációit is blokkolták a közösségi oldalakról, mondván, azok sértőek lehetnek az elnökre nézve. A tiltakozó megmozdulások már a látogatás előtti napon megindultak, de a kínai nagykövetség „önkéntesei” vagy Kövér László szinte mindegyiket azonnal hatástalanították.

Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping csütörtök délután közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hatalmas megállapodásokat kötött a két ország, amelyekről bővebben a sajtótájékoztatón beszéltek.

Hszi Csin-ping kínai elnök Franciaország és Szerbia után érkezik Magyarországra, programjaiból a nyilvánosság keveset láthat, de útlezárásokból sokan érezni fogják, merre jár. A látogatás ellen a Tibetet Segítő Társaság is tiltakozik. A társaság szerda reggel egy tibeti zászlót rögzített a Gellért tér fölé magasodó Gellért-hegyi kereszt lábánál lévő kerítésre, amit néhány perccel később már el is takartak egy kínai zászlóval. A Várban már Hszi érkezése előtt is vörös sapkás szimpatizánsok várták az elnököt molinókkal és zászlókkal. A kínai kommer koma rajongói ügyelnek arra is, hogy senki ne feszíthessen ki ujgur vagy tibeti zászlót Hszi Csin-ping útvonalán, és még az EU-s zászlókat kihelyező momentumos Tompos Márton is összetűzésbe keveredett velük.

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulója alkalmából. Az államfői látogatás után a Karmelita kolostorban másfél tucat előkészített szerződés várt aláírásra.

A látogatás során a legmagasabb biztonsági intézkedések mellett komoly logisztikát igényelt, hogy a Hszi Csin-ping vezette körülbelül négyszáz fős küldöttség zavartalanul jusson el egyik helyszínről a másikra. Az útlezárások miatt a Budavári Általános Iskola diákjai csütörtökön csak hidegcsomagot kaphattak meleg ebéd helyett. A rendkívüli biztonsági intézkedések közé tartozott, hogy a kínai elnök közelébe senkit sem engedtek, a politikája ellen tiltakozó demonstrálókat pedig lehetőség szerint még a látóterébe sem. A XV. kerületi, Neptun utcai Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtt kora délután közel tucatnyi rendőrautó várakozott, és a környék kihalt volt, kivéve néhány piacra igyekvő lakót. A szomszédoktól értesült lakók kíváncsian várták, hogy megpillanthassák a kínai elnököt.