"Megöltem a gringókat" – mondta a barátnőjének a mexikói férfi, akit a három szörfös elrablásával és meggyilkolásával gyanúsítanak

Egy mexikói férfit, aki összefüggésbe hozható három szörfös eltűnésével és meggyilkolásával, emberrablással és gyilkossággal gyanúsítanak – számolt be a BBC és az aninews.

Az ausztrál testvérpár, Jake és Callum Robinson, valamint amerikai barátjuk, Jack Carter Rhoad, szörfözés céljából érkeztek Mexikóba, Ensenadába. Április 27-én tűntek el, és egy héttel később találták meg őket fejbe lőve egy kút mélyén, egy negyedik, nem hozzájuk köthető holttest társaságában. A hatóságok szerint a tragédia egy félresikerült rablás következménye lehetett.

A három fiatal pickuppal utazott Mexikóba, és útközben kempingeztek. Korábbi tapasztalataik alapján nem számítottak problémákra, de eltűnésük után nem sokkal a hatóságok megtalálták a kiégett járművet és a sátraikat. A holttesteket egy használaton kívüli kútban rejtették el, ahol a tetemek már oszlásnak indultak, de az azonosításukat a fejbeli lövések tették egyértelművé.

Az alsó-kaliforniai ügyészség vádat emelt egy mexikói gyanúsított ellen, akit két társával azzal gyanúsítanak, hogy fejbe lőttek három szörföst Ensenada melletti kempingezésük során, a furgonjukat ellopták és felgyújtották, a holttesteket pedig egy kútba dobták. A másik két gyanúsítottat még nem tudta elkapni a rendőrség.

A mexikói főügyész vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy három gyanúsítottat vettek őrizetbe: egy 23 éves nőt, élettársát és annak testvérét. Jesús Gerardo García, az egyik férfi, egyelőre csak erőszakos emberrablás vádjával néz szembe, de a gyilkosság vádja is várható. Az ügyészség szerint a férfi barátnője tanúként azt állította, hogy Jesús azt mondta neki, megölte a "három gringót".

A nyomozók szerint a turistákat akkor ölték meg, amikor megpróbálták megakadályozni a gumiabroncsaik ellopását. A nő vallomásában említette, hogy a férfi új gumiabroncsokat szerelt az autójára, amelyeket valószínűleg a szörfösöktől lopott el. A nőnél ráadásul megtalálták az egyik ausztrál férfi mobiltelefonját is.

Jesús Gerardo García beismerte, hogy megölte a szörfösöket, bár a bíróságon még nem tett vallomást. A férfi 23 éves barátnője számolt be arról a nyomozóknak, hogy a vádlott a gyilkosság napján megjelent a házánál, és azt mondta neki, hogy tett valamit „három gringóval”. A nő megkérdezte, hogy mit, mire a férfi azt válaszolta, hogy „megöltem őket”.

Bár Ensenada nem tartozik a mexikói drogkartellek tipikus útvonalai közé, a helyiek félnek tőle, hogy az eset esetleg kiszélesítheti a kartellek működési területét és ez veszélyeztetheti a turisták kedvelt célállomásainak biztonságát is. Egy héttel korábban szörfösök és helyiek tüntetéssel hívták fel a figyelmet a problémára és határozottabb intézkedéseket szorgalmaztak a turistákra leselkedő veszélyek ellen.

A főügyész azonban utalt arra, hogy a gyilkosságok miatt több embert is megvádolhatnak, és nem zárják ki, hogy az eset a szervezett bűnözéssel is összefüggésbe hozható, illetve hogy a támadásban ennél is többen vettek részt. A hatóságok sok bizonyítékot gyűjtöttek, többek között sátorrudakat, töltényhüvelyeket, műanyag palackokat, de felfedeztek vérnyomokat és vonszolás nyomait is a kempingterület körül.