Zelenszkij és Orbán Viktor telefonbeszélgetése

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hosszú és koncentrált telefonbeszélgetést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és meghívta őt egy békecsúcsra. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Magyarország álláspontja fontos az ukrajnai béke megteremtése és a közös regionális biztonság szempontjából.

A két vezető megvitatta a kétoldalú kapcsolatokat, beleértve a kereskedelmi, energetikai és logisztikai kérdéseket is. Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajna számára fontos a jószomszédi viszony Magyarországgal, és meg van győződve arról, hogy Ukrajna gyors uniós csatlakozása mindkét ország számára előnyös lenne.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az MTI-nek adott tájékoztatásában elmondta, hogy a megbeszélés során áttekintették a magyar–ukrán kapcsolatok minden fontos elemét, és kiemelten foglalkoztak a háború és béke kérdésével. Zelenszkij az X-en számolt be a tárgyalás részleteiről, ahol kifejtette, hogy a magyar kormányfővel egyeztettek kétoldalú kérdések megoldásáról, kereskedelmi, energetikai és logisztikai kérdésekről is. Meggyőződése szerint Ukrajna gyors uniós csatlakozása mindkét állam számára előnyös lesz.

A telefonbeszélgetés kontextusában releváns lehet az ukrán politikai életben zajló esemény is. Az ukrán parlament csütörtökön támogatta azt a határozatot, amelynek értelmében menesztik Mikola Szolszkij mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztert, akit állami földek illegális megszerzésével vádolnak. Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal április 23-án gyanúsította meg Szolszkijt, és bár a miniszter önként lemondott, és ártatlannak vallja magát, a parlament döntése alátámasztja az ukrán vezetés elkötelezettségét a korrupció elleni harcban. Ez az esemény is befolyásolhatja az ukrán-magyar kapcsolatokat, hiszen a jogállamiság és a korrupciómentesség kérdései fontos szempontok az EU-val való együttműködésben.