A tengeri hadviselés jövője: bemutatkozik a Malaman intelligens akna

A Koç Savunma török védelmi vállalat a Defence Services Asia 2024 kiállításon mutatta be a Malaman álcázott intelligens tengeri aknát, amely a török haditengerészet aknavédelemmel kapcsolatos külföldi függőségét hivatott megszüntetni.

A Defence Services Asia 2024 (DSA 2024) konferencia május 6-9. között zajlott Kuala Lumpurban, ahol a Koç Savunma vállalat bemutatta a Malaman aknát, amely már sikeresen teljesítette a török haditengerészet tesztjeit és a sorozatgyártás kezdetét még az év folyamán várják.

A Malaman egy modern tengeri akna, amely távolról és nagy mélységből is képes felismerni és osztályozni a célpontokat akusztikus, mágneses és nyomásérzékelő szenzorainak köszönhetően. Tengeralattjárók, hadihajók és repülőgépek is alkalmazhatják a telepítésére.

Az akna álcázási képességei is kiemelkedőek: a furcsa borítás egyszerre zavarja meg a szonárokat és biztosítja a vizuális álcázást. A modern elektronika minimalizálja a civil vagy baráti hajók közelében történő felrobbanás veszélyét, ami a tengeri aknák egyik legnagyobb gyengesége. Emellett a nehezen észlelhető akna jelentősen megnöveli az aknamentesítés idejét.