A boldogság titka: ne vegyél avokádót

Az ökológiai válság orvoslásával kapcsolatban gyakran felmerül, hogy le kell mondanunk bizonyos dolgokról az ökolábnyomunk csökkentése érdekében, de az ökologikus életmód nem csak lemondások sorozata, hanem lehetőség az élet gazdagítására is.

Az ökologikus életmód gyakran lemondással társul, például kevesebb termék és szolgáltatás megvásárlásával, de ezáltal idő és lehetőség szabadul fel más értékes tevékenységekre, mint a szeretteinkkel töltött idő vagy a hobbik. A Matiné keretében vasárnap délelőttönként bemutatott irodalmi részletek is az egyszerűség és a mértékletesség értékét hirdetik, amelyek alternatívát kínálnak a fogyasztói társadalom által sugallt életmódhoz.

Az ökológiai válság kapcsán gyakran hangoztatott közhely, hogy az emberi természet mohó és kapzsi, azonban a kultúra változtatható, és az emberi természet jó oldalát is előtérbe lehet helyezni. A kultúránk által sugallt korlátok nélküli életvitel helyett fontos lenne megbékélni a korlátainkkal, és értékelni a világban rejlő csodákat.

Az egyén és a társadalom számára is fontos lenne felismerni, hogy csak apró részei vagyunk a nagy egésznek, és életünk értékessé válik, ha a Nagy Egészet szolgáljuk. A piaci-fogyasztói civilizáció elmúlása nem jelenti az emberiség halálát, hanem lehetőséget kínál egy jobb élet felépítésére.

A kötet, "Világeleje – A jó élet keresése az ökológiai válság korában" szerzője, Takács-Sánta András, a Gingko Kiadó gondozásában jelent meg 2024-ben. A kötet bemutatója 2022. május 22-én, szerdán 18 órakor lesz a Bolygó Közösségi Térben, Budapesten. Az interjúk sorában Csepeli György és Csányi Vilmos gondolatai is tükrözik a kötet üzenetét, miszerint az élet értelmét és a létezés élvezetét nem a folyamatos innovációban és a határok feszegetésében, hanem az egyszerűbb dolgokban kell keresni.