Fizetős lett a belépés a Veszprém vármegyei szellemvárosba

Fejenként 2000 forintba kerül a belépés az egykori szovjet laktanyavárosba, Szentkirályszabadjára, amely 1996 óta üresen áll, és három nagytestű kutya bóklászik a területen.

A Veszprém vármegyei Szentkirályszabadján 1989-ig orosz katonák ezrei teljesítettek szolgálatot. A támaszponton egykor iskola, óvoda, mozi, színház, kórház, kocsma és bolt is működött, de a lakónegyed ma már inkább egy szellemvároshoz hasonlít, és teljesen szétlopták.

A 24.hu a Lelépő alapján beszámolt arról, hogy a magánterület tulajdonosa fizetőssé tette a belépést a területre. A hely bejáratainál biztonsági őrök is állomásoznak, és a belépődíj fejenként 2000 forint, amelyről nyugtát adnak.

A közösségi médiában megosztott információk szerint három nagytestű kutya van szabadon a területen, ezért csak saját felelősségre ajánlott a belépés.

Az orosz katonai jelenlét azonban nem csak a múltban volt jelentős a térségben. Jelenleg is folyamatban van az orosz hadsereg offenzívája Ukrajnában, ahol a Donyeck megye nyugati részében található Sztaromajorszke-Velika Novoszilka szektorban próbálnak előrenyomulni. Az ukrán haderő tavalyi offenzívájának egyik legnagyobb eredménye volt a térség felszabadítása, amit most az orosz csapatok megpróbálnak visszafoglalni, és ezzel semmissé tenni az ukrán sikerét. Az amerikai támogatás révén az ukrán fegyverkészletek ismét feltöltés alatt állnak, bár ezek a szállítmányok eddig még nem hoztak lényeges változást a frontvonalon.