A rendőrség cáfolja Magyar Péter állításait, a politikus válaszol a személyeskedésekre

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdai közleményében cáfolta Magyar Péter korábbi állításait, amelyek szerint a titkosszolgálat munkatársai blokkolták az internetet a Tisza Párt rendezvényein.

Magyar Péter néhány napja közösségi oldalán azt állította, hogy a Tisza Párt országjáró körútjának helyszínein a titkosszolgálat blokkolta az internetet és a mobilelérést. A politikus szerint csak egyszer tudtak élő közvetítést adni a Facebookon, és fényképeket is közzétett Hajdunánáson készült civil ruhás rendőrökről és a feltételezhetően a blokkoláshoz használt eszközökről. Magyar hozzáfűzte, hogy Újfehértón mindenkinél megszűnt a térerő és a mobilnet az érkezésük idején, ami a rendezvény végén helyreállt.

Magyar Péter felszólította Rogán Antalt és Pintér Sándort, hogy hagyjanak fel az "orosz és észak-koreai módszerekkel", és ne korlátozzák az internet szabadságát és a szabad véleménynyilvánítást.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében leszögezte, hogy a közösségi médiában terjedő hírek, miszerint a rendőrség blokkolta volna az internetet és a mobilhálózatot bizonyos gyűlések helyszínein, nem felelnek meg a valóságnak. A rendőrség kijelentette, hogy nem történt ilyen, és ilyen tevékenységről nincs is tudomásuk. A közleményben azt is megjegyezték, hogy a közösségi oldalakon megosztott, nehezen azonosítható fényképeken valószínűleg egy szolgálati (EDR) rádiókészülék látható, amelyet a rendőrök, így a gyűlések biztosításában részt vevő munkatársak is használnak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a csütörtöki kormányinfón válaszolt az Origo kérdésére Magyar Péter állításairól. Gulyás meglepően kurtán fogalmazott:

Ez nem rendészeti, hanem orvosi kérdés.

Ezzel gyakorlatilag Magyar Péter beszámíthatóságát kérdőjelezte meg.

Magyar Péter nem hagyta szó nélkül Gulyás Gergely személyeskedő megjegyzéseit. A politikus a Facebookon reagált, ahol sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Gulyás "lesüllyedt a rogáni-göbbelsi propaganda szintjére" és durva személyeskedő megjegyzésekre szorítkozott a kormányinfón. Magyar arra is felhívta a figyelmet, hogy Gulyásnak a kormányzás során felmerült problémákról, például a szegénységről, korrupcióról, az oktatás és egészségügy helyzetéről, valamint a változatlan családi pótlékról kellett volna beszélnie. A politikus kritikája szerint a kormányzat 14 éve alatt harmadára csökkentette az agráriumban a családi gazdálkodók számát, és több mint 400 ezer lakatlan ház van a magyar falvakban. Magyar Péter azt is megemlítette, hogy a családi pótlékot valójában 2008 óta nem emelték.

Gulyás Gergely a Kormányinfón arról is beszélt, hogy gyengén fogalmazott, amikor „Poloska Péternek” nevezte Magyart, és felvetette a lehetőségét, hogy Magyar és Gyurcsány összefoghatnak. Magyar Péter a posztjában arra is kitért, hogy Gulyásnak a lelkiismeretével kell majd elszámolnia, és szégyellnie kellene magát a propagandáért.

Magyar Péter további reakciójában a hvg cikke alatt üzent Gulyásnak, hogy „Többre voltál Te ennél hivatott. Még nem késő kiszállni és otthagyni a maffiát, már csak a tiszteletreméltó őseid emléke miatt is”. A politikus hozzátette, hogy Gulyásnak a kormányzati tevékenység során az lenne a feladata, hogy beszámoljon arról, hogy miként tették hazánkat az Unió második legszegényebb és legkorruptabb országává, és hogy miért hazudják magukat család-, vidék-, gyerekbarát kormánynak, miközben szisztematikusan lerohasztották a magyar oktatást, egészségügyet, közlekedést, gyermekvédelmet, szociális ellátást. Magyar Péter szerint Gulyásnak egyszer el kell számolnia a lelkiismeretével.

A kormányinfó ideje alatt kirakott Facebook-posztjában Magyar Péter kemény hangnemben reagált Gulyás Gergely szavaira. A politikus úgy vélekedett, hogy aki a saját feleségét lehallgatja és felveszi, az minősíthetetlen, így a „Poloska Péter" megnevezés – amivel egy interjúban illette – barátságosnak tekinthető. Magyar szerint egy kormányinfón az lenne a feladata Gulyásnak, hogy beszámoljon arról, miként tették Magyarországot az Unió második legszegényebb és legkorruptabb országává. Úgy látja, hogy a miniszter arról is beszélhetett volna, miért hazudják magukat család-, vidék-, gyerekbarát kormánynak, miközben "szisztematikusan lerohasztják" a magyar oktatást, egészségügyet, közlekedést, gyermekvédelmet, szociális ellátást. Magyar Péter szerint Gulyásnak egyszer el kell számolnia a lelkiismeretével.