Kórházi adósságrendezés: milliárdokat osztanak szét

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közzétette, hogy a kormányrendelet alapján mely kórházak mennyi támogatást kapnak adósságaik rendezésére a rendelkezésre álló közel 64 milliárd forintból. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kórház a legnagyobb összeget, 3,4 milliárd forintot kapja, míg a legkevesebbet, 6,3 millió forintot a Budapest XV. kerületi egészségügyi intézmény.

Az egészségügyi intézmények jelenleg 116 milliárd forint kifizetetlen számlával küzdenek. A NEAK által közzétett információk szerint összesen 127 kórház részesül a kormány által meghatározott támogatásból, amelynek célja az adósságok rendezése. Az első tíz intézmény 3,4 milliárd és 1,3 milliárd forint közötti összegeket fordíthat erre a célra.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a NEAK honlapján közzétett adatok alapján a kórházak a februári lejárt adósságaik 54-57 százalékát kapták meg, de vannak olyan intézmények, amelyek a teljes összeget megkapták.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében 63,4 milliárd forint áll rendelkezésre a kórházak adósságrendezésére. A támogatásokat az állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, valamint a felsőoktatási intézmények klinikai központjai vehetik igénybe. Az adósságokat 2024. május 31-ig kell rendezni, a NEAK pedig a támogatásokat 2024. április 30-ig utalja.

További támogatás igénylése

A kórházaknak lehetőségük van további adósságrendezési támogatást igényelni, amennyiben a betegellátás érdekében szükséges, és a fenntartó, illetve a felsőoktatásért felelős miniszter előzetes egyetértését megkapják. Ebben az esetben az államháztartásért felelős miniszter előzetes hozzájárulása is szükséges. A kórházak Takács Péter egészségügyi államtitkárnak is írhatnak ebben az ügyben.

Növekvő kifizetetlen számlák

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László szerint a kórházak tartozása március végére 116 milliárd forintra nőtt, és egy hónap alatt 12 milliárddal emelkedett. A kintlévőségek 75 százaléka az orvostechnikai beszállítók felé irányul. Rásky aggodalmát fejezte ki, hogy az intézményekre vetített plusz forrásokat ismét el fogják téríteni, és jutalmazó, büntető elv léphet érvénybe. Takács Péter államtitkár szerint a finanszírozási ösztönzők akkor érnek el hatást, ha azok aránya a teljes finanszírozás 10 százalékát eléri.