Vesztébe rohanhat a magyar akácméz

A magyar méhészek nehéz helyzetbe kerültek, mivel a korai tavasz és a hirtelen lehűlés miatt az akác korábban virágzik, de a méhek nem tudnak nektárt gyűjteni. A méhészetek számára létfontosságú akác virágzása idén előbbre tolódott, ami komoly problémát jelenthet a méztermelésben.

Tóth János növényvédelmi szakmérnök szerint az akác általában májusban kezd virágozni, de az enyhe februári és márciusi időjárás miatt ez idén korábbra esett. A méhek számára az akác virágja kiemelkedően fontos táplálékforrás, és a méhészek éves bevételének jelentős részét adja.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a hétfő hajnali mínusz 2–3 fokos hőmérséklet károsíthatja a porzókat Somogy vármegyében, és a tíz fok alatti hőmérsékleten a méhek mozgása is korlátozott, így nem tudnak elegendő nektárt gyűjteni. Hanzel Róbert méhész szerint az akác még sosem virágzott ilyen korán, és ebben a hideg időben csak vízért járnak ki a méhek, nem ad nektárt az akác.

A várakozások szerint idén kevés akácméz lesz, ami problémát jelenthet, mivel ez a mézfajta a legnépszerűbb a vásárlók körében. A szakértők szerint, ha nem jön gyorsan egy nagyobb felmelegedés, akkor könnyen lehet, hogy eltűnnek a boltok polcairól a hazai akácmézes üvegek. Somogyban ráadásul felére csökkent a repce vetésterülete, és nem mindenhol sikerült jól a mézgyűjtés, ezért vannak méhészek, akik továbbra is etetni kényszerülnek méheiket.