A gyorskölcsönök feltételei változnak az MNB beavatkozása nyomán

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) beavatkozására két gyorskölcsönző intézmény módosította az általános szerződési feltételeit, így a fogyasztók számára kedvezőbb és átláthatóbbak lettek a szerződések. A változtatások az adósságkezelési díj, a késedelmi kamat és az előtörlesztési jog gyakorlását érintik.

Az MNB a fogyasztók védelme érdekében elemezte a gyorskölcsönöket nyújtó intézmények általános szerződési feltételeit, és az adósságkezelési díj, késedelmi kamat, valamint az előtörlesztési jog gyakorlásával kapcsolatos aggályosnak ítélt rendelkezéseket módosíttatta a piaci szereplőkkel együttműködve. A jegybank felügyelési stratégiájának alappillére a támogató, együttműködő felügyelet, amely a piac stabilitását és a fogyasztók védelmét szolgálja.

A fogyasztók számára a szerződéses feltételek értelmezése könnyebbé válik, ami több tízezer ügyfél számára jelent könnyebbséget. Az MNB rendszeresen elemzi a pénzügyi intézmények szerződési feltételeit, és ha szükséges, felhívja az érintett intézmények figyelmét a problémás, pontosítandó pontokra.

A jegybanktörvény értelmében az MNB feljogosítva van arra, hogy a tisztességtelen feltételek érvénytelenségének megállapítására közérdekű keresetet indítson, de az eddigi tapasztalatok szerint erre nem volt szükség, mivel a pénzügyi intézmények együttműködők és maguk is törekednek a fogyasztók számára egyértelmű és átlátható szerződési feltételek biztosítására.

Az MNB a jövőben is folytatni fogja a fogyasztókkal kötendő szerződések általános szerződési feltételeinek elemzését, hogy biztosítsa azok tisztességes, átlátható és egyértelmű voltát. Az intézményekkel való együttműködésnek köszönhetően a kifogásolt szerződési feltételek perindítás nélkül is módosíthatók a fogyasztók védelme érdekében.