Nagy ipari energiatároló pályázat: közel 50 projekt nyert

A februárban indult, 62 milliárd forintos keretösszegű ipari energiatároló pályázaton közel félszáz projekt nyerte el a támogatást, amelyek együttesen a kiírásban megcélzott 440 megawatt kapacitást lefedik – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A pályázat iránti élénk érdeklődés eredményeként született meg a támogatói döntés, amelynek köszönhetően a tervezett kapacitásbővítés közel felét nagy energiaipari szereplők valósíthatják meg, de más ágazatokból is több ipari felhasználó részesülhet támogatásban. A közlemény emlékeztet arra, hogy a MAVIR már építi a legnagyobb, 20 megawattos hazai energiatárolóját Szolnoknál, amelyet a mostani pályázat több projektje is meghalad majd kapacitásban. A nyertes projekteknek 2026 tavaszáig kell megvalósulniuk.

A tárca kiemeli, hogy a közel félszáz projekt együttesen lefedi a kiírásban megcélzott 440 megawatt kapacitást, és ezáltal a hazai energiatárolói kapacitás hússzorosára nőhet két éven belül.

A 62 milliárd forintos keretből ipari energiatárolók létesítéséhez és legalább tízéves üzemben tartásához lehetett vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt igényelni. A pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálták el, és a nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választották ki. A program célja elsősorban a villamosenergia rendszerszintű szabályozásban résztvevő tárolók létesítésének előmozdítása.

Az energiatárolás más területeken is fontos szerepet játszik, hiszen a zöldenergia termelése és tárolása hozzájárul az energiaszuverenitás és az ellátásbiztonság megerősítéséhez. A helyi, környezetkímélő forrásból előállított energia felhasználása csökkenti a villamosenergia-hálózat terhelését, valamint az üzemeltetési és szabályozási költségeket. A családoknak szóló Napenergia Plusz Program a napelem és tároló egyidejű létesítését támogatja 75 milliárd forint értékben. Jelenleg folyamatban vannak az első hazai szivattyús energiatározó megvalósíthatósági tanulmányának földtani kutatófúrásai. A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv 2030-ra összesen 1000 megawatt tárolói kapacitás kiépítésével számol.