Paks II. projekt: Útnak indult az első nagyberendezés

A Paks II. atomerőmű építésében fontos szerepet játszó, 730 tonnás zónaolvadék-csapda elkészült és vízi úton érkezik a telephelyre. Ez a berendezés egy harmadik generációs, speciális biztonságnövelő megoldás, melyet orosz mérnökök fejlesztettek ki.

A Paks II. beruházás keretében elkészült az 5. blokkhoz tartozó zónaolvadék-csapda, amely a projekt első nagyberendezése. A Magyar Építők információi szerint a 730 tonnás eszköz hamarosan vízi úton érkezik meg a paksi telephelyre.

A VVER-1200 blokktípusú reaktorokat több passzív biztonsági rendszerrel szerelik fel, amelyek nem igényelnek emberi beavatkozást, sem külső energiaforrást a működésükhöz. Ezek a rendszerek egyszerű fizikai folyamatokon alapulnak, és az aktív biztonsági rendszerek esetleges meghibásodása esetén képesek átvenni a hűtés biztosítását.

A zónaolvadék-csapda egy speciális tartály, amely a reaktortartály alatt helyezkedik el, és funkciója, hogy sérülés esetén képes legyen a zónaolvadékot befogadni. Az acéltartály szükség esetén kívülről bóros vízzel hűthető, ami tovább növeli a biztonságot.

A berendezés a továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200 típusú blokkok egyik kulcsfontosságú biztonságnövelő eleme. Az orosz mérnökök által kifejlesztett innovatív megoldás jelentős mérföldkövet jelent a Paks II. projekt számára. A zónaolvadék-csapda súlya több mint 730 tonna, magassága pedig meghaladja a 15 métert, így méretei és tömege miatt vízi úton szállítják a paksi telephelyre.