A Cupra Tavascan bemutatkozása Budapesten

Budapest szívében, a Károly körúton nyílt meg a Cupra új bemutatóterme, ahol a spanyol márkától elszakadt sportos almárka, a Cupra legújabb elektromos modellje, a Tavascan is megtekinthető. A Kínában gyártott, 340 lóerős SUV mellett a limitált szériás Formentor VZ5 Century Bronze Limited is bemutatásra került.

A Cupra márka új exkluzív bemutatóterme, a Cupra Garage mintegy 100 négyzetméteren várja az érdeklődőket, ahol a Tavascan mellett a Formentor VZ5 Century Bronze Limited egyik példányával is találkozhatnak a látogatók. A Formentor VZ5 különleges kiadásából csupán 222 darab készül, mely egy 390 lóerős 5 hengeres Audi motorral van felszerelve.

A Tavascan, melyet Barcelonában fejlesztettek, de Kínában gyártanak, a Cupra első tisztán elektromos hajtásláncú SUV kupéja. A járművet okos mátrix LED-fényszórók és a márka jellegzetes emblémája díszíti, míg a hátsó részen egy formás, magasra nyíló ajtó mögött 540 literes csomagtér található. A Tavascan méretei a VW ID.5, a Skoda Enyaq Coupé és az Audi Q4 Sportback e-tron modellekhez állnak a legközelebb.

A belső térben egy hatalmas érintőképernyő, egy 5,3 colos műszeregység, valamint egy 15 colos infotainment kijelző található. A felhasználói felület widgetekkel személyre szabható, és Android Auto, valamint Apple CarPlay támogatást is nyújt. A jármű kiterjesztett valóság funkciójú HUD-ot és Sennheiser által finomhangolt 12 hangszórós hi-fi rendszert is kínál.

A Tavascan alapmodellje egy 286 lóerős villanymotorral rendelkezik, míg a VZ típusjelzésű összkerekes verzióban egy további 109 lóerős motor is helyet kap, így összesen 340 lóerőt produkálva. A nettó 77 kWh kapacitású akkumulátorral a hatótáv 517 kilométer. A töltés ideális esetben gyors, akár 7 perc alatt 100 kilométeres hatótávot is biztosíthat.

A Tavascan vezetése ígéretesnek tűnik, köszönhetően az ideális tömegeloszlásnak, az alacsony tömegközéppontnak, az adaptív sportfutóműnek és a progresszív kormányzásnak. Az árakat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a hasonló teljesítményű VW ID.5 GTX és Skoda Enyaq Coupé RS modellek árai alapján következtetni lehet a várható árszintre.

A Cupra márka további tervei között szerepel a Terramar gyártásának megkezdése az Audi győri üzemében, valamint egy új kompakt elektromos crossover, a Raval piacra dobása 2025-ben.