Svájci befagyasztott orosz vagyonok értékcsökkenése és a finn NATO-hadgyakorlat

Svájcban a szankcionált orosz vagyonok értéke jelentősen csökkent, míg Oroszország aggodalmát fejezte ki a Finnországban tervezett NATO-hadgyakorlat miatt.

A Gazdasági Államtitkárság (SECO) jelentése szerint a Svájcban befagyasztott orosz eszközök értéke a forgalomképes értékpapírok árfolyamveszteségei miatt 1,7 milliárd svájci frankkal 5,8 milliárd svájci frankra csökkent. A 2023 végén regisztrált értékcsökkenés a piaci ingadozásoknak tudható be, nem pedig a szankciórendszerben bekövetkezett változásoknak. A SECO tájékoztatása szerint elővigyázatossági intézkedésként 140 millió svájci frank értékű vagyont visszaadtak a tulajdonosaiknak, miután kiderült, hogy azok befagyasztására nincs jogi alap.

Oroszország ukrajnai katonai agressziójára reagálva Svájc 2022 februárjában az Európai Unió szankcióinak átvétele mellett döntött, és a svájci kormány továbbra is elkötelezett a szankciók végrehajtása mellett.

Közben Oroszország provokatívnak nevezte a Finnországban készülő NATO-hadgyakorlatot, amelyet az orosz kormány szerint „növeli a katonai incidensek kockázatát”. Finnország, amely 2023. április 4-e óta a NATO tagja, április 26-án tervez hadgyakorlatot tartani az orosz határ mellett. Marja Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint a gyakorlat célja, hogy katonai nyomást gyakoroljanak Oroszországra. Zaharova hozzátette, hogy a gyakorlat „provokatív” és „növekszik az esetleges katonai incidensek kockázata”. Finnország és Svédország NATO-tagságát Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja indokolta.