NAV lefoglalás egy használtautó-kereskedőnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzési rendszere buktatta le azt a használtautó-kereskedőt, aki adóelkerülés gyanújába keveredett.

A NAV jogkövetési vizsgálata során adóelkerülésre utaló jeleket fedezett fel egy használtautó-kereskedőnél. A helyszíni ellenőrzés alkalmával a hivatal ellenőrei nagy értékű járműveket vettek leltárba. A kereskedő a gépjárművek eredetét megbízási szerződésekkel igyekezett igazolni, amelyek alapján a magánszemélyeket is vizsgálták, akik legalább két autó értékesítésére adtak megbízást. Ebben a körben bukkantak két szerb-magyar kettős állampolgárra, akik olyan vállalkozásokat képviseltek és tulajdonoltak, amelyek nem működtek együtt az adóhatósággal, és számlagyári működésre utaló jeleket mutattak.

A NAV egyik vállalkozásnál 31,5 millió forint adókülönbözetet állapított meg, és bizonyította, hogy a vállalkozást adóelkerülés céljából működtették. A kettős állampolgárok magáncélra jelentős összegeket, összesen 470 millió forintot vettek fel cégeik számláiról, és papíron kölcsönöket igazoltak az autókereskedőnek, amelynek összege 75 millió forintot tett ki.

A vizsgálat során kiderült, hogy a magánszemélyek és az autókereskedő közötti kölcsönszerződések hamisak voltak. A társaság nem rendelkezett olyan készpénzforrással, amely fedezetet nyújtott volna kiadásaira. A NAV ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el a várható adókülönbözet és adóbírság 48 millió forintos összegére.

A kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le, összesen több mint 120 millió forint értékben. A társaság ezután befizette a NAV letéti számlájára a várható adókülönbözetet és adóbírságot.